Több száz milliós a zöldkár Budapesten

A Főkert Zrt. azt ígéri, az utcákról heteken belül eltűnnek a kidőlt fák.

2015. 07. 23. 6:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Városszerte 400-500 fát döntött ki az idén július 8-án hazánkra, különösen Budapestre lecsapó vihar, 1600 növény pedig megsérült: kettévált, vagy ágak hasadtak le róla – mondta lapunknak Szabó József, a Főkert Zrt. vezérigazgatója. Kiemelte: a fővárosi önkormányzat ugyan már eljuttatta pályázatát a Belügyminisztérium úgynevezett vis maior keretére, az előzetes becslés szerinti 200 milliós kár, illetve az elhárításához igényelt állami támogatás mértéke még nőhet. Ebben azonban még nincs benne a szükséges helyreállítás, azaz a fapótlás jövőbeni költsége, amelynek tervét később készítik el.

A Főkert a másik önkormányzati társaság, a fővárosi közterület-fenntartó segítségével e héten keddig már Budapest több, különösen érintett fasorában, fő- és tömegközlekedési útvonalán befejezte a kárelhárítási munkálatokat. Így a zöldhulladéktól megtisztították a kispesti Wekerletelepet, a ferencvárosi Mester, Haller, a józsefvárosi Baross utcát, a Fiumei és az Orczy, a csepeli Weiss Manfréd, a több fővárosi kerületet érintő Dózsa György utat, továbbá számos XVI. kerületi közterületet.

Kérdésünkre, hogy a fővárosban még nagyon sok út szélén láthatók kidőlt fák, hatalmas gallyak, Szabó József azt mondta: a következő hetekben szeretnék a legtöbb helyről elszállítani az elpusztult növényzetet. Így a szakembereknek vissza kell térniük olyan, a vihar utáni első napokban már „bejárt” helyszínekre, mint a kerületeket átszelő, forgalmas Hungária, Könyves Kálmán körút, de Kőbányán és Óbudán is szükség van még kárelhárításra.

– A Népligetben olyan nagy volt a pusztítás, hogy ősznél előbb nem végezhetünk a munkával – mondta a Főkert Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: a város egyik legnagyobb összefüggő zöld területe jelenleg lezárt és veszélyes, de a park szélső részeit mielőbb megtisztítják, és megnyitják a gyalogosok előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.