Tovább keresik a tűz felelőseit

Közveszélyokozás miatt zajlik ma is a büntetőeljárás a 2014. július 15-i Andrássy úti tűz ügyében.

2015. 07. 16. 3:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közveszélyokozás miatt zajlik ma is a büntetőeljárás a 2014. július 15-i Andrássy úti tűz ügyében, és változatlanul egy gyanúsított van (a tetőn dolgozó egyik munkás – a szerk.) – mondta lapunknak Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Úgy tudjuk, a meghosszabbított nyomozásban is tovább vizsgálják a műemlék épület leégett tetőterének és harmadik emeletének egykori privatizációját. A Kodály köröndi házra készített ideiglenes védőtető idén februárra készült el, a szerkezetet százmillió forintból, világörökségi forrásokból fedezték. A társasház lakói lapunkkal közölték, mára sikerült megerősíteni, felújítani az életveszélyessé vált és évtizedek óta aládúcolt függőfolyosókat is. Erre a terézvárosi önkormányzat 6 millió forintos támogatást adott, és a további 5 milliós pályázati keretből a megrongálódott villany- és vízvezetékeket, szennyvízcsatornákat újíthatják fel. Az itt élők várhatóan még az ősszel visszaköltözhetnek. Tavaly a VI. kerület csaknem 300 millió forintból állta a külső és belső életveszély-elhárítási munkákat.

Az Andrássy úti ház is az MSZP–SZDSZ-es korszak „hagyatéka”. Az ezredfordulón befektetők újították volna fel a tetőtér tulajdonrészének megszerzése fejében. A későbbi balliberális vezetők új szerződést kötöttek külföldi vállalkozókkal, akik nem teljesítették kötelezettségeiket. Végül a fideszes vezetés mondott fel nekik.

A társasháznak 2018-ig el kell bontatnia az állagmegóvó szerkezetet, ám a rekonstrukcióhoz szükséges 2,5 milliárd forintot már saját maguknak kell előteremteniük. A tulajdonosok szerint ez csak úgy megy, ha most már megfelelő jogi és pénzügyi garanciák mellett értékesítik a kiégett, de beépíthető padlásteret, amely iránt több beruházó is érdeklődik. Mivel azonban az MKB Biztosító „építési tevékenység okozta tűzre” hivatkozva nem fizet, a pénzintézet ellen pert indítanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.