Vádat emeltek Cinóber meggyilkolása miatt

A férfi ötmilliót kért kölcsön az alvilág ismert figuráitól, de nem rendezte a tartozását, ezért megölték.

MTI
2015. 07. 07. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főügyészség előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat a három férfival szemben a Fővárosi Törvényszéken.

A vádirat szerint P. Tamás másodrendű és F. Attila harmadrendű vádlott – akik 1994 és 2000 között az Energol Rt. igazgatói voltak – adott megbízást Cinóber meggyilkolására a szlovák férfinak, az elsőrendű vádlottnak, miután a sértett nem adta meg nekik ötmilliós tartozását.

A tájékoztatás szerint a másod- és a harmadrendű vádlott 1996 első felében mintegy ötmillió forint kölcsönt adott a sértettnek, amit év végén számon kértek rajta. Egy decemberi találkozón a két igazgató legfeljebb 10-15 napot adott D. Ferencnek a kölcsön visszafizetésére, és egyúttal közölték vele, hogy ha határidőn belül nem fizet, megölik. Miután Cinóber a fenyegetés ellenére nem rendezte a tartozását, a két cégvezető 1996 decemberében megbízást adott az adós meggyilkolására a szlovák állampolgárságú Jozef R.-nek, aki el is fogadta a megbízást. Ezt követően, 1996. december 18-án a szlovák férfi Cinóber kilencedik kerületi, Üllői úti lakása előtt, a nyílt utcán egy hangtompítós pisztollyal lelőtte a házból kilépő, a parkoló gépkocsijához induló sértettet. A gyilkos fél-egy méterről kétszer lőtt rá áldozatára, aki a helyszínen meghalt.

A Fővárosi Főügyészség ezért P. Tamást és F. Attilát mint felbujtót, Jozef R.-t pedig mint tettest előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettével vádolja.

A hatóságok korábban már megvádolták Jozef Rohácot Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásával és az Aranykéz utcai robbantás végrehajtásával is. A Fővárosi Törvényszék tavaly szeptemberben egyesítette a Fenyő János megölése miatt indított eljárást és az Aranykéz utcai robbantás ügyét. A vád szerint Fenyő Jánost, a Vico-vállalatcsoport vezetőjét 1998-ban lőtte le géppisztollyal Jozef Rohác Budapesten, a második kerületi Margit utcában. A gyilkosság megbízóját máig nem sikerült azonosítani. Az Aranykéz utcai robbantás ügyében pedig a vád szerint Jozef Rohácot Portik Tamás vállalkozó – aki 1994 és 2000 között szintén igazgatója volt az Energol Rt.-nek – azért bízta meg Boros József megölésével, mert a sértett korábban terhelő vallomást tett rá és társaira több bűncselekménnyel kapcsolatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.