Zacher: Ma már orosz rulett a különböző drogok kipróbálása

A toxikológust a tömeges mérgezést okozó Felséggel kapcsolatosan kérdezték.

MTI
2015. 07. 13. 11:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A toxikológus megfogalmazása szerint 1995 és 2008 között még „boldog békeidők” voltak, amikor az ecstasy még valóban ecstasyt tartalmazott. Ma már számos különböző színű, mintájú és fantázianevet viselő szer van a piacon – mondta Zacher Gábor, akit azzal kapcsolatban kérdeztek, hogy a múlt héten tömeges mérgezést okoztak a nyugat-lengyelországi vajdaságokban – a sziléziaiban és a nagy-lengyelországiban – a partidrogok. A mérgezést valószínűleg egy Mocarz (Felség) nevű szer okozta. Csütörtöktől vasárnap reggelig 127 ember szorult kórházi kezelésre, köztük egy terhes nő, valamint több kiskorú. Négy ember állapota súlyos. A toxikológus azt mondta: csak a speciális vizsgálatok után lehet megtudni, hogy ez az új szer mit tartalmaz pontosan. Elképzelhető, hogy egy nagyobb tisztaságú szer került piacra – tette hozzá.

Zacher Gábor azt is elmondta, hogy régen a füves cigaretták is 1-2 százalékos, maximum 3 százalékos THC-t tartalmaztak, ez ma már 15-16 százalék, sőt vannak olyan génmódosított kendernövények, amelyek 60-70 százalékos hatóanyagot tartalmaznak.

A toxikológus arra az intelemre, hogy a „legjobb védekezés, ha valaki ki se próbálja”, azt hangsúlyozta: mindez azon múlik, hogy mire tanítják a gyereket, az „tud-e jó döntést hozni”, amikor kábítószerrel kínálják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.