Bezár az újpesti, épülhet a budai kórház

Októbertől jelenlegi formájában megszűnik a IV. kerületi Károlyi Sándor Kórház, az aktív ágyakat a Honvédkórház veszi át.

2015. 08. 21. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén október 1-jétől a Honvédkórházhoz kerül át az újpesti Károlyi Sándor Kórház aktív ellátási funkciója – ismerte el tegnap Mészáros János, az Emmi helyettes államtitkára. Elmondta: a fővárosi IV. kerületi kórház fenntartója, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) és a Honvédkórház közötti megállapodás alapján az átmenet folyamatos lesz. Előzőleg az Index arról írt, hogy „szinte teljesen bezárják” az újpesti intézményt. Értesüléseik szerint, amelyet a portálnak lényegében megerősített az ÁEEK, októbertől a Honvédkórház veszi át a belgyógyászati, kardiológia és sebészeti ellátást, Újpesten csak a rehabilitáció marad.

Wintermantel Zsolt, Újpest Fidesz–KDNP-s polgármestere lapunknak azt mondta: hivatalos tájékoztatást semmiről nem kapott, annyit tudnak, hogy az állami kórház dolgozóit hétfőn állománygyűlésre hívták.

– Az elmúlt évtizedekben számos alkalommal, többféle verzió merült fel a kórház működtetésével kapcsolatban, szakértő kollégáim és magam is többször tárgyaltunk a lehetőségekről. Újpest polgármestereként engem minden körülmények között egy dolog érdekel, hogy az újpestiek az alap- és a szakellátás mellett megkaphassák a megfelelő színvonalú kórházi ellátást is, ezért elvárom a mindenkori egészségügyi kormányzattól, hogy az újpestiek kórházi ellátása is folyamatosan biztosított legyen – szögezte le a kormánypárti politikus.

Az Index kérdésére az ÁEEK azt közölte: az átalakítás nem érinti az újpestiek folyamatos egészségügyi ellátását. A súlyosabb betegségek esetén az újpestieket már eddig is a Honvédkórházba utalták be. Októbertől anynyi változik, hogy minden belgyógyászati, kardiológiai és sebészeti ellátást ott kapnak meg.

– Az intézkedést az egyensúlyi gazdálkodásra törekvés, valamint a biztonságos betegellátást szem előtt tartó szakmai átszervezési programok indokolják, amelyektől a felek betegellátási előnyöket, hatékonyságnövekedést, valamint fedezetjavulást, a két kórház pénzügyi helyzetének javulását várják – írta az állami fenntartó.

Ugyanakkor lapunkat Wintermantel Zsolt arra emlékeztette, hogy a Károlyi Sándor Kórház kálváriája 1950-ben, Újpest fővároshoz csatolásával kezdődött, de Demszky Gábor húsz éve alatt is folytatódott a leépítés.

– Mára megszűnt a szülészet, az urológia, bezárták a traumatológiát, folyamatos a szakemberhiány. Ezzel szemben a kerület saját fenntartásba vette és felújította, új műszerekkel szerelte fel a szakrendelőt, valamennyi helyi gyermek- és felnőtt háziorvosi rendelőt, sőt egy új rendelő építése is hamarosan megkezdődik – hangsúlyozta a polgármester.

Újpest a jelek szerint az új budapesti kórházért az elmúlt hónapokban folytatott „lobbiharcot” is elvesztette. Az Emmi helyettes államtitkára szerint az új komplexumot Budán szeretnék felépíteni, két-három éven belül. A becslések szerint több tíz milliárd forintos beruházással kapcsolatban Rétvári Bence (KDNP), a tárca parlamenti államtitkára aláhúzta: „komplex, sokszakmás, sürgősségi ellátásra alkalmas és egy telephelyen működő új budapesti kórházra van szükség.”

A Fidesz parlamenti frakciója közölte: a reformok működnek, mára az egészségügy elég erős a fejlesztésekhez. – Már zajlik az új budapesti kórház legideálisabb helyszínének keresése, és ősszel a kormánydöntés is megszülethet a beruházás elindításáról – írták közleményükben.

A II. kerületi önkormányzat meghívója szerint jövő hétfőn adják át az Emminek azokat az aláírásokat, amelyekben a budaiak kérik: a Szent János Kórház területén vagy annak közvetlen közelében épüljön meg az új budapesti központi kórház. A civil kezdeményezésű aláírásgyűjtést Láng Zsolt, a II. kerület és Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere, valamint Fónagy János és Varga Mihály kormánypárti országgyűlési képviselők is támogatták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.