Folyamatosan gyarapodó kémcsövek

Jelentősen csökkentette a rendőrség a feldolgozásra váró DNS-vizsgálatok számát.

Sütő Dániel
2015. 08. 03. 5:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emberölések, testi sértések, betörések, lopások ügyében is perdöntő bizonyíték lehet egy hajszál, egy bőrdarab vagy egy vércsepp. Így komoly felelősség és súlyos teher nehezedik a DNS-vizsgálatokat végző Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet (BSZKI) ezzel foglalkozó szervezeti egységére, a genetikai szakértői osztályra. Ide ezrével érkeznek a szakértői kirendelések, amiket igyekeznek a lehető leggyorsabban feldolgozni, de még így is van elmaradásuk.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata arról tájékoztatta lapunkat, hogy a BSZKI genetikai szakértői osztályának korábbi évek során felhalmozott ügyhátraléka 2012. január elsején 4166 volt. Az utóbbi néhány év során – a személyi állomány bővítése mellett – számos fejlesztést végeztek az osztályon több száz millió forintból: például korszerűsítették a laboratórium légtechnikai rendszerét és több robotikus munkaállomást szereztek be, amelyek számos – eddig kézzel végzett – laboratóriumi tevékenység automatizálását tették lehetővé. Így idén július elsejére sikerült a folyamatban lévő ügyek számát 1104-re csökkenteni. A rendőrség megkeresésünkre küldött válaszában a feldolgozás alatt lévő ügyek kapcsán hangsúlyozta, hogy azok döntő többsége olyan új kirendelés, amelyek esetében a szakértői vélemény a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény 2014. január elsejétől hatályos módosítása értelmében maximum 90 napon belül elkészül.

Felhívták a figyelmet, hogy az ügyhátralék feldolgozása során valamennyi esetben kiemelt figyelem irányul a jogszabályi követelmény alapján vagy egyéb okból kiemelt kezelést igénylő ügyek gyors feldolgozására, illetve a 2014. január elseje után beérkezett kirendelések esetében a maximum 90 napon belül történő véleményadási szabály betartására. A 2014. január elseje előtt beérkezett ügyek esetében a fontossági sorrend szerinti besorolás már korábban megtörtént, és a kiemelt kezelést igénylő ügyeket kiadták.
A HVG egy 2009-es cikke szerint korábban előfordult, hogy egyes büntetőügyek azért húzódtak el sokáig, mert a DNS-vizsgálatokkal csak késve készültek el a szakértők. A jelenleg alkalmazott DNS-vizsgálati eljárások időigénye – mint azt a rendőrség közölte lapunkkal – a minta típusától függően 1–3 nap között változik. Az ORFK kiemelte: egy teljes ügy feldolgozásának és a szakvélemény elkészítésének időigénye a vizsgált bűnjelekről rögzített minták és az összehasonlító vizsgálatok számának is függvénye. A rövid szolgáltatási időt jelenleg csak kiemelt ügyek esetében biztosítja az intézet.

Lapunk kérdésére az ORFK közölte, az egyedi azonosítást potenciálisan lehetővé tevő sejtmagi DNS-vizsgálat dologi költsége a minta típusától és a feltett kérdés megválaszolásához szükséges vizsgálat mélységétől függően 10 ezer és 100 ezer forint között változik. Az egyedi azonosításra nem alkalmas mitokondriális DNS-vizsgálatok költsége mintánként több százezer forint, azonban ezek alkalmazására jelenleg csak kivételes esetekben kerül sor. (A mitokondriális DNS-analízis ezerszer érzékenyebb vizsgálati módszer, mint a sejtmag DNS molekuláinak vizsgálata. Előnye, hogy a sejtmaggal nem rendelkező biológiai minták – például hagyma nélküli hajszál, mag nélküli hámsejtek – vizsgálatát is lehetővé teszi – a szerk.).

Szerettük volna megtudni, hogy jelenleg az osztály mekkora költségvetéssel üzemel, de ezzel kapcsolatos kérdésünkre a rendőrség úgy fogalmazott: „a BSZKI 2011. január elsejével integrálódott a rendőrség szervezetébe, így azóta önálló költségvetési, de nem önállóan gazdálkodó szervnek minősül. A BSZKI és azon belül a genetikai szakértői osztály napi feladatainak ellátásához szükséges pénzügyi forrást a rendőrség folyamatosan biztosítja.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.