Jól teljesítenek a hazai strandok

Van olyan fürdő, ahol több mint négyötödével emelkedett a látogatók száma a kánikulában.

Velkei Tamás
2015. 08. 01. 5:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyár eleji kánikulának köszönhetően két hétvégén is előfordult, hogy régi rekord dőlt meg – tájékoztatta lapunkat Kiss Dóra, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. marketing- és ügyfélszolgálati osztályvezetője. A budapesti strandokon, fürdőkben egy-egy hétvégén olykor több mint hatvanezer látogató frissítette fel magát a hőségben. Volt olyan vasárnap, amikor a Palatinust több mint 7500 vendég kereste fel.

Júniusban a főváros hat strandján közel 23 százalékkal fogadtak több látogatót az előző év hasonló időszakához képest, és júliusban is igencsak biztató eredményeket jegyeztek fel.

– A kedvezményes, 900 forintos belépőjegynek köszönhetően a Csillaghegyi strandon több mint 86 százalékkal több napijegyes vendéget fogadtak júliusban, de a Palatinuson is több mint felével, míg a Dagályon negyedével nőtt a forgalom az elmúlt évhez viszonyítva – hangsúlyozta Kiss Dóra.

A kedvező turistaszezonnak köszönhetően a cég világhírű történelmi fürdői is kiemelkedő látogatottságot tudhatnak maguk mögött, hiszen a Gellértben júliusban közel negyedével többen fürdőztek, míg a Széchenyiben júniusban több mint tizedével több napijegyes látogató strandolt. A két fürdőt jobbára külföldi vendégek keresik fel, míg a strandokat inkább a budapestiek látogatják.

Júliusban a kánikulai napokon a budapesti Aquaworld élményfürdő is telt házzal üzemelt, a látogatók száma itt tizenegy százalékkal haladta meg az előző év forgalmát. Nem csak Budapesten dőltek meg a rekordok.

– A mogyoródi Aquarénában július 5-én, vasárnap ötéves csúcsot állítottunk be, 3335-en strandoltak – közölte Bán Tamás marketingigazgató. A kánikulában átlagban legkevesebb ezerötszázan látogatnak el a Hungaroring szomszédságába, nem csoda, ha a 2008-as szezonhoz hasonló számokat produkál. A hét végén érződik a vasárnapi boltzár hatása: a szombati napokat akár negyedével is meghaladja a hét utolsó napja. Az Aquarénába az egész országból sokan érkeznek, a külföldiek aránya nagyjából tíz százalék körüli.

Koós Melinda, a Sárvári gyógy- és wellnessfürdő értékesítési igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta: idén a népszerű Vas megyei fürdőbe már eddig több vendég látogatott, mint tavaly. Ez nemcsak a melegnek köszönhető, hanem a fürdő kiváló adottságainak, így az év minden napján – időjárástól függetlenül – kellemes kikapcsolódást biztosítanak a családoknak. Sárvárra a vendégek kétharmada Magyarországról érkezik, de Ausztriából, Csehországból és Szlovákiából is sokan keresik fel a fürdőt.

Palotai Pétertől, a Debreceni Gyógyfürdő Kft. marketingvezetőjétől megtudtuk, a létesítmény idei látogatottsága a tavalyihoz képest kiemelkedő: harmincszázalékos volumennövekedést értek el, ami napi átlagban 2-4 ezer fürdőzőt jelent. – Nincs szükségünk akcióra, anélkül is megtelik a strandfürdő – szögezte le a szakember. A legerősebb napok Debrecenben szintén a hétvégék, s ahogy Budapesten, úgy a cívisvárosban is a helyiek, a Hajdú-Bihar megyeiek vannak többségben, negyven százalék azonban a megyehatáron kívülről érkezik.

Sok helyen kedvezményekkel is várják a fürdőzőket. A BGYH a fővárosban állandó akciókat biztosít kedvezményes gyermek-, diák-, nyugdíjas- és családi jegyek formájában. Hétköznapokon délutáni jegyeket kínálnak, a Római és a Pünkösdfürdői strandon pedig szerdán is árusítanak kedvezményes belépőket. Emellett hőségriadó esetén a Dagály, a Palatinus és a Gellért fürdő egy órával tovább tart nyitva, a Széchenyi és a Lukács pedig egyébként is 22 óráig. Idén különböző kiegészítő programokat is szerveznek a vendégeknek, így bizonyos napokon animációs programokkal, illetve akvafitneszórákkal várják a látogatókat.

Mogyoródon is közkedveltek az akciós napok, szerdán a diákkedvezménynek van nagy sikere. Az Aquaréna csúszdaszolgáltatásait programokkal színesítik. A diáknapon és vasárnap DJ Dominique tart partit meghívott vendégekkel, szombaton a Salsa Mojito tánciskola vízizumbashow-ja nyújt alternatívát a kikapcsolódáshoz. Egy alvállalkozó bevonásával átlátszó gömbbe, úgynevezett zorbba bújhatnak a vendégek, és a twistair gömbben kipróbálhatják a „végtelenített csúszdázás” élményét. Nem meglepő, ha egy átlagos látogató a belépőn kívül 2-3 ezer forintot költ Mogyoródon.

Sárváron nem az akciókra koncentrálnak: sok színes programmal, attrakcióval csábítják a vendégeket. A fürdő idei újdonsága a vízi buborék, amely nagyon gyorsan népszerű lett a gyermekek és a kalandvágyó felnőttek körében. A létesítmény all inclusive jelleggel működik, ami azt jelenti, hogy nincsenek zónák, a belépőjegy megvásárlásával a fürdő területén levő valamennyi medence, csúszda, sportpálya, pihenőágy használható, térítésmentesen látogatható a szomszédos kalandpark, sőt még a parkolás is ingyenes. A strand mindennap reggel 8-tól 22 óráig tart nyitva, emellett kéthetente péntekenként éjszakai fürdőzéssel várják a vendégeket, ekkor pedig sztárfellépők szórakoztatják a fürdőzőket. Ilyenkor éjjel 2-ig tartanak nyitva. Debrecenben a forró nyári napokon hosszabb nyitva tartással vehetik igénybe a szolgáltatásokat a vendégek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.