Közel egy újabb rettegett álomhatár: 2958 migráns egy nap alatt

Újabb rekord dőlt meg a zöldhatáron szerdán Csongrád megyében; 2958 illegális bevándorlóval – köztük 698 gyermekkel – szemben intézkedtek a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője csütörtök reggel az MTI-t. Mindeközben Lánczi Tamás az M1-en arról beszélt, hogy tarthatatlan az Európai Unió jelenlegi bevándorláspolitikája.

MTI
2015. 08. 27. 5:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szenti Szabolcs elmondta: a legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületéről állították elő a rendőrök, többségük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát. Az illegális bevándorlók ügyében idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Tiltott határátlépés miatt szerdán országosan 3241 embert fogtak el a rendőrök, 21 emberrel szemben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság a Police.hu oldalon.

Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint tarthatatlan az Európai Unió jelenlegi bevándorláspolitikája. A szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában azt mondta: lennének eszközök az unió kezében, például a migránsokat kibocsátó országokat helyben kellene segíteni, Európa határait pedig meg kellene erősíteni.

Lánczi Tamás szerint mind Angela Merkel német kancellár nyilatkozata, miszerint mindenkit szívesen befogadnak, aki Szíriából, Irakból, Afganisztánból érkezik, mind pedig Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének szavai, hogy Európa mindenkit szívesen lát, csak „súlyosbítja a helyzetet”.

A vezető elemző felhívta a figyelmet arra, hogy Afganisztánban már negyven éve háború dúl, és Szíriában is 2011 óta tart a polgárháború. Úgy véli, annak nyomán indult el a tömeges migráció, hogy 2012-ben az Európai Unió jelentősen enyhített a szabályokon.

Az Európai Unió „elhibázott bevándoroláspolitikája” vezetett oda, hogy az embercsempészek elkezdték szállítani a bevándorlókat Európába – mondta Lánczi Tamás.

A magyar kormánynak és a magyar parlamentnek nem csak magyarországi, hanem nemzetközi, európai uniós, schengeni egyezményekben vállalt kötelessége, hogy a magyar határszakaszt és az európai uniós határt megvédje – hangsúlyozta Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Az országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy már naponta több ezren érkeznek, az illegális határátlépők száma év végére akár 300 ezret is elérheti. Ezért minden eszközt be kell vetni – szögezte le. Ennek kapcsán Németh Szilárd kitért arra, hogy a műszaki zárral kapcsolatban „direkt zavar” van néhány politikus fejében. Szerinte nem azzal foglalkoznak, hogyan lehetne megoldani a problémát, hanem csak azon vannak, hogy minél feszültebb legyen a belpolitikai helyzet. A fideszes politikus kiemelte, hogy két kerítés épül.

A kettő együttes használata, egyéb műszaki eszközök bevetése, a határvadász egység és esetlegesen a honvédség bevetése teremtheti meg azt a helyzetet, hogy – ahogyan korábban Orbán Viktor miniszterelnök is mondta – valóban egyhetedére csökkenjen az illegális migránsok száma – fejtette ki Németh Szilárd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.