Tizenegy magyar a legjobb egyetemek közt

Jövőre mintegy hétmilliárd forintos többletforrással számolhat a felsőoktatás.

MNO
2015. 08. 08. 11:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétezer egyetemet rangsorol University Ranking by Academic Performance legújabb kiadványa – olvasható az Eduline portálon. A legjobb nyolcszáz közé öt hazai intézmény fért be, ezek közül a legelőkelőbb helyen (513.) az Eötvös Loránd Tudományegyetem végzett. Megtalálható még a szűk listán a Debreceni Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A kétezres listán szerepel többek között a Pécsi Tudományegyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem is.

A rangsort a következők alapján állítják össze:

A lista abszolút első helyezettje a Harvard lett.

Egy pillanatra maradjunk még a hazai vizeken. Mintegy 7 milliárd forintos többletforrással számolhat jövőre a felsőoktatás, támogatása 191,6 milliárdról 198,1 milliárd forintra növekszik – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Ikotity István LMP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére. Rétvári az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában kifejtette: az egyetemek, főiskolák az idei évhez képest 789,1 millió forinttal számolhatnak a felsőoktatási intézmények által fenntartott köznevelési intézményekben a pedagógus-életpálya bevezetésére, a pedagógusminősítésekre, illetve gyermekétkeztetésre.

A nem állami felsőoktatási intézmények többlete az egyházi felsőoktatási intézmények világi képzésének támogatásához a vatikáni megállapodás alapján biztosított plusz 168 millió forint.

A felsőoktatási vagyongazdálkodási feladatokra biztosított 5,3 milliárd forint többlet nyújt forrást a felsőoktatási ágazat legelőnytelenebb és a továbbiakban felsőoktatási célokra nem vagy csak részben hasznosított ppp-konstrukcióinak kiváltására. A fejezeti sor túlléphető a kormány engedélyével a megadott feltételek esetén. Az államtitkár kitért arra is, hogy a felsőoktatási intézmények székhelyen kívüli képzési kínálatának bővítésére, azaz a határon túli felsőoktatási feladatok támogatására, valamint a külhoni magyar nyelvű felsőoktatási képzések oktatói állományának megerősítésére biztosított többlet 50-50 millió forint.

A kiválósági támogatások között a felsőoktatási struktúraátalakítási alap támogatásáról átvezetett 2,2 milliárd forint biztosít többletforrást az intézményi szerkezetátalakítási és racionalizálási feladatokat követően az oktatás szintjének emeléséhez, a független kutatás-fejlesztés előmozdításához, a kutatási eredmények terjesztéséhez, a technológiaátadásra irányuló tevékenységekhez, valamint a versenyképes infrastruktúra, a kutatási eszköz- és műszerpark és szolgáltatási környezet fejlesztéséhez is – sorolta Rétvári Bence.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.