Elbukott egy újabb rendszerbontó népszavazás

A Kúria – megváltoztatva az NVB korábbi határozatát – megtagadta a kérdés hitelesítését.

MTI
2015. 09. 01. 13:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kúria keddi határozata szerint azért nem hitelesíthető a kezdeményezés, mert „abból az Országgyűlésre nem egyértelmű törvényalkotási kötelezettség hárulna” egy érvényes és eredményes népszavazás esetén.Az NVB május 7-én tárgyalta, és 5:3 arányban támogatta a népszavazási kezdeményezést, mely az egészségügyi várólisták lerövidítését célozta, azt, hogy a betegeknek legfeljebb fél évig kelljen várniuk a nem azonnali ellátást igénylő ellátásokra.A kérdés így szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az intézményi várólistára való felkerüléstől számított legfeljebb hat hónapon belül hozzájusson a beteg a nem azonnali ellátást igénylő egészségügyi ellátáshoz?„Az NVB határozatával szemben felülvizsgálati kérelemmel fordultak a Kúriához; a testület keddi elutasító végzése ellen már nincs jogorvoslati lehetőség.A Kúria honlapján olvasható indoklás szerint a kérdés, szemben a hatályos szabályozással, az intézményi, azaz csupán a fekvőbeteg ellátó intézményekben vezetett várólistákra koncentrál, ugyanakkor valamennyi várólistán nyilvántartott betegre kiterjedően – a szükségessé vált ellátások minőségi különbségeire tekintet nélkül – írná elő a várakozási idő lerövidítésének törvényi szabályozását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.