Jogellenesen kérnek pénzt egyes iskolák

Nem mindenhol ingyenes az ingyentankönyv – erről panaszkodott lapunknak több, általános iskolás gyermeket nevelő család.

Csókás Adrienn
2015. 09. 05. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mindenhol ingyenes az ingyentankönyv – erről panaszkodott lapunknak több, általános iskolás gyermeket nevelő család. Információink szerint van, ahol a térítésmentes ellátásra jogosult I., II. és III. évfolyamos diákoktól is pénzt kértek a pedagógusok – legalábbis a könyvek egy részéért. Az egyik fővárosi iskolában például azzal érvelt az osztályfőnök, hogy a tankönyvcsomag egyes, drágább darabjai nem fértek bele az államilag támogatott keretbe, ezért a különbözetet ki kellene egészíteniük a szülőknek. A problémát jelentő drága angol tankönyv és a magyar olvasókönyv miatt az érintetteknek több mint ötezer forintot kellett volna fizetniük az elvileg ingyenes könyvcsomagért.

A tankönyvellátásért felelős miniszteri biztos az előírások betartására hívta fel a figyelmet. Hegedűs István lapunknak nyilatkozva leszögezte: egyetlen iskola sem kötelezheti az ingyenességre jogosult diákokat, hogy fizessenek a tankönyvekért. – Ebben a tanévben az általános iskolák I., II. és III. évfolyamán alanyi jogon jár a térítésmentes tankönyvellátás minden beiratkozott tanulónak, ezt jogszabály garantálja. Teljesen mindegy, hogy állami, egyházi vagy magánfenntartású iskoláról van szó, ezen évfolyamokon még kis összegű ráfizetés sem kérhető. Ha a családok mégis ettől eltérő gyakorlatot tapasztalnak, mindenképp jelezzék a problémát az intézményvezetőnek, illetve a fenntartónak – javasolta a tankönyvbiztos. Ismeretes, az állami könyvtámogatás összege diákonként 12 ezer forint, ebbe a keretbe kellene beleférni a csomagok összeállításakor.
Nem kérhető ráfizetés azoktól sem, akiknek a felsőbb évfolyamokon, rászorultsági alapon jár az ingyenesség, az ő esetük azonban annyiban más, hogy jogosultságukat igazolniuk kell. Ennek határideje a mostani tanévben október 15.

A szabályok betartását ellenőrzik is: a köznevelési törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet kimondja, hogy a kormányhivataloknak hatósági ellenőrzés keretében vizsgálniuk kell a köznevelési feladatok ingyenességére, a tankönyvekkel és más tanulói felszerelésekkel való ellátásra vonatkozó rendelkezések betartását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.