Világkvótáról beszélt Áder az ENSZ-ben

A szíriai menekültek támogatására szánt összeg növelését kérte az ENSZ-től Áder János köztársasági elnök.

MTI
2015. 09. 27. 6:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Azt kértem az ENSZ főtitkárától, hogy az ENSZ növelje meg azt az összeget, amelyet a szíriai menekültek ellátására, támogatására fordít, mert ez az összeg sajnos a felére csökkent” – jelentette ki. „Kértem azt is az ENSZ főtitkárától, támogassa azt a magyar kezdeményezést, hogy az Európai Unió növelje meg támogatásának az összegét. A múlt héten született a döntés, hogy egymilliárd euróval támogatjuk a menekülteket” – mondta. A magyar javaslat ennél sokkal ambiciózusabb volt, ennek az összegnek a hatszorosát javasoltuk – tette hozzá.

Végül azt kértem az ENSZ főtitkárától, támogassa azt a kezdeményezésünket, hogy ne csak uniós kvótákról beszéljünk, amikor a szíriai menekülteken szeretnénk segíteni, hanem világkvótáról gondolkodjunk. Tehát ne csak Európának legyen humanitárius kötelessége, hogy a szír menekülteken segítsen, hanem legyen ez kötelessége és felelőssége az Egyesült Államoknak, Kanadának, Ausztráliának és Kínának is

– fogalmazott az elnök. A világszervezet főtitkárának a találkozóról kiadott közleménye szerint a kétoldalú találkozón megbeszélték a fenntartható fejlődési célokat is. Ban Ki Mun elmondta, hogy „megérti a kihívásokat, amelyekkel Magyarországnak szembe kell néznie a migránsok és menekültek megnövekedett, Európába irányuló mozgásával kapcsolatban”. Az ENSZ főtitkára az elnöknek „hangsúlyozta a méltóság és az emberi jogok tiszteletben tartását ezen ügyek kezelésekor” – hangzott a közlemény.

Áder János szombaton megbeszélést tartott Thomas Bachhal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével is. Az államfő ismertette azokat az érveket, amelyek Magyarország mellett szólnak a 2024-es olimpiai játékok megrendezése érdekében. Egyebek között elmondta, hogy Magyarország az olimpiai mozgalom egyik legrégebbi tagja, és hogy az ország a viszonylag kis lélekszáma ellenére az olimpiai eredmények szempontjából a világ nyolc legeredményesebb országa közé tartozik.

Elmondtam a NOB elnökének, hogy az éremtáblázaton szereplő első tíz ország közül mindenki szervezett már olimpiát, kivéve Magyarországot, tehát itt lenne a lehetősége annak, hogy Budapest is ezt a lehetőséget megkapja

– mondta Áder János. A köztársasági elnök szerint a magyar érvelést talán erősíti, hogy a NOB úgy döntött: változtat az eddigi gyakorlatán, és egy olcsóbb, inkább környezetbarát, a fenntartható fejlődési célokat inkább szolgáló olimpiát szeretne rendezni 2024-ben. Ennek a szempontnak Magyarország és Budapest megfelel – mondta.

Áder János tájékoztatta Thomas Bachot arról, hogy milyen fejlesztéseket tervez Magyarország a következő évtizedben közlekedési és sportinfrastruktúra tekintetében, amelyek alkalmassá tehetik, teszik Magyarországot arra, hogy olimpiát rendezzen. A köztársasági elnök a NOB elnökének elmondta, hogy Magyarország túl van a gazdasági válságon, növekedési pályára állt, és az országra jellemző a politikai stabilitás, amelyek fontos szempontok, amikor mérlegelni kell a következő olimpia helyszínéről való döntést. Áder János elmondta, hogy Thomas Bach, aki december közepén Budapestre látogat majd, rendkívül pozitívan fogadta ezeket az észrevételeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.