Ab: Jogszerű volt a Kehi ellenőrzése

Az Alkotmánybíróság döntéséről a Miniszterelnökség értesítette a közvéleményt.

MTI
2015. 10. 08. 17:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint az Ab döntésével végleg megdőlt az Ökotárs Alapítvány által vezetett konzorcium azon véleménye, hogy a Kehi jogszerűtlen eljárásban, jogszerűtlenül igényelt iratok alapján alkalmazott szankciót velük szemben.

„Immáron tehát az alaptörvény védelmének legfőbb szerve is egyértelművé tette: a Kehire vonatkozó jogszabályok és így a Kehi által e jogszabályok alapján lefolytatott ellenőrzések is megfelelnek az alkotmányos követelményeknek”

– mutattak rá. A tájékoztatásban felidézték, hogy a Norvég Civil Támogatási Alapot kezelő és több milliárd forint közpénz sorsáról döntő konzorcium, az Ökotárs Alapítvány és társszervezetei a Kehi 2014-ben lefolytatott ellenőrzése során számos, a vizsgálathoz szükséges dokumentumot nem adtak át a hivatal részére. Emiatt a hivatal az adószámaik felfüggesztését kezdeményezte.

Ezt követően a Norvég Civil Támogatási Alapot működtető civilszervezetek egyike, a Kárpátok Alapítvány – Magyarország által indított perben az Egri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája májusban a Kehi jogállására és eljárásrendjére vonatkozó jogszabályok megsemmisítését kezdeményezte, mert azok megítélése szerinte ellentétesek az alaptörvénnyel. A keresetet elutasították.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.