Átnevezhetik az eddigi miniszterelnöki kabinetet

Emellett a kormányfő által közvetlenül irányított szervezeti egységet államtitkár vezetheti.

MTI
2015. 10. 08. 11:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön több változtatást is elfogadott a minisztériumok felsorolásáról szóló, illetve a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjainak és az államtitkárok jogállásáról szóló törvények módosításához kapcsolódóan. Ezek egyike egyértelművé teszi, hogy az általános politikai koordinációt ellátó Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető személy, vagyis a miniszterelnök kabinetfőnöke miniszteri rangban látja el feladatát.

Harangozó Tamás (MSZP) szerint a hibásan beterjesztett előterjesztés korrekciójának eredménye, hogy lesz még egy államtitkár. Ki lesz az? – kérdezte, rámutatva: az új miniszter, Rogán Antal személye már ismert. Balla György (Fidesz) a kormány bírálatára válaszul kijelentette: ez a kabinet tette rendbe az ország gazdaságát.

A jobbikos Szilágyi György a kisebb, olcsóbb államra tett miniszterelnöki ígéretre emlékeztetett, és azt firtatta, mi indokolja, hogy államtitkár álljon a programiroda élén. Vejkey Imre (KDNP) a kormány szerkezetalkotási szabadságára hívta fel a figyelmet, amelyet szerinte az ellenzék alaptörvény-ellenesen próbál korlátozni. Ezt több ellenzéki felszólaló is kifogásolta.

Fodor Gábor, a Liberálisok független képviselője propagandaminisztériumnak nevezte a létrejövő tárcát. Gulyás Gergely, a bizottság fideszes elnöke hangsúlyozta: a kormány felelőssége, milyen szerkezetben végzi a munkáját, ezért jogalkotási tévedésnek nevezte, hogy mindezt törvényben rögzítik. Nemzetközi példákat hozott hasonló kormányzati struktúrákra. A takarékos működés szerinte a döntéseken múlik.

Gyüre Csaba jobbikos bizottsági alelnök erre úgy felelt: nem a világ leggazdagabb országait kell követni a struktúrában.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség államtitkára a vitára válaszul szintén a kormány szervezetalakítási szabadságát hangsúlyozta. Az államtitkár személyét firtató kérdésre azt mondta: a poszt betöltőjét a miniszterelnök javasolja és a köztársasági elnök fogja kinevezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.