Eltűntek az internetet felrobbantó magyar fotók

Kicsapta a biztosítékot a csaknem félmeztelenül szelfiző migránsnő. A liberális lapok politizáltak is.

Tompos Ádám
2015. 10. 08. 17:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Baksa Norbert felrobbantotta az internetet. A divatfotós Der Migrant címmel készített provokatív fotósorozatot, amelyben egy lengén öltözött modellt fejkendőben ábrázol egy szögesdrót kerítés előtt. Egy fotón különösen felháborodott a közösségi oldalak népe: a felvételen egy Chanel-logós okostelefonnal készít szelfit a migránsnak öltözött modell.

A jelenségről és a felháborodásról vezető helyen számoltak be a híroldalak, a Buzzfeedtől kezdve a The Sydney Morning Heraldon és az El Paíson át egészen a The New York Timesig. Utóbbi cikkében azt írja, hogy Baksa háttérnek használja a menekültválságot arra, hogy bemutassa a luxusmárkákat. Az írás ezután lényegében tweeteket szemléz, ahogy a Huffington Post cikke is. „Gusztustalan”, „opportunista”, „beteg”, „nincs lejjebb”, a Twitter rögtönítélő bírósága nem kegyelmez.


A Huffington Post utolsó bekezdésében a politikát is idecitálja, megjegyezve, hogy hazánkat sokan kritizálták a határzár miatt, és hogy akár könnygázt és gumilövedékeket is be lehet vetni a határon az illegális bevándorlókkal szemben. A Mirror László Petra ügyét emlegeti fel a fotók kapcsán, az egyik kép alá pedig azt írták: Dzsungel: a sorozat akár a hírhedt calais-i táborban is készülhetett volna.

Az Elle-nek, a Playboynak és a Cosmopolitannek dolgozó fotós közleményt is adott ki. Baksa azt írja: a migránshelyzet komplex voltára kívánta felhívni a figyelmet a sorozattal, hozzátéve, hogy nem érti, hogy képesek az emberek az ellentmondásos információk áradatában egyértelműen állást foglalni az ügyben. Épp azt akarták megjeleníteni a fotós szerint: látunk egy szenvedő nőt, aki gyönyörű, és dacára annak, hogy milyen szituációban van, rendelkezik egy okostelefonnal és néhány csúcsminőségű luxustermékkel.

Senkit nem akartak megbántani a képekkel, szögezi le a fotográfus, aki kitér arra is, hogy a képek elkészítésekor megpróbáltak tekintettel lenni mindenki hitére és meggyőződésére, nem szerettek volna semmilyen határt átlépni, az elgondolkodtatás volt a céljuk. Legfontosabb mondata viszont ez: a sorozattal a médiának szerettek volna tükröt tartani, mivel már a sajtóban megjelent képek alapján készítették el a saját verzióikat.

Később újabb közleményt adott ki, amelyben jelezte, hogy bár egyre többen ismerik fel a képek mögött rejlő valódi üzenetet, szándékuk ellenére sajnos többeket megsértettek, ezért eltávolították a fotósorozatot. Megkerestük kérdéseinkkel is, a fotós válaszul azt írta, hogy baráti társaságán belül is találkozott mindkét irányban végletes gondolatokkal, a Der Migrantot pont azért készítette, hogy az emberek több szemszögből is megvizsgálják a menekültkérdést, mielőtt zsigeri véleményt alkotnak. Kérdésünkre leszögezte, hogy semmilyen cég nem bízta meg reklámcélú képek készítésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.