Füstölögnek a kéményseprők

Tömeges felmondás jöhet, ha nem rendezik helyzetüket.

Sashegyi Zsófia
2015. 10. 29. 12:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támasztom egy régi belvárosi bérház falát, amíg várok a Főkétüsz két kéményseprőjére. Nézem a tetőket, amelyeken meg-megcsillan az októberi napfény. Számtalan kéményfej sorakozik rajtuk, minden lakáshoz tartozik egy, mint utóbb megtudom. Svébis Attila, aki – néhány perc múltával – előttem kaptat fölfelé az öreg lépcsőházban, 23 éve kéményseprő, soha nem is foglalkozott mással. Megtehette, hiszen a Főkétüsz alkalmazásában fix fizetést kap, ha nem is sokat. Társa, Szőllősi Richárd alig egy éve rója vele a tetőket, eredeti szakmáját tekintve kőfaragó. – Szép szakma, csak kihasználják az embert – mondja.

Kihasználásról később a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) vezetője, Vámos Csaba is beszél nekem, igaz, más kontextusban. Nem mindenki olyan szerencsés ugyanis ebben a hiányszakmában, hogy olyan munkáltatója legyen, mint Attilának és Richárdnak. – Ma már csak egy-két önkormányzati tulajdonú vállalatnál dolgoznak állandó fizetésért a kéményseprők. A rendszerváltás után teret hódító magánszektorban általában a jelképesnek mondható alapdíjazás mellett csak a behozott munkák bizonyos százalékával tudják elérni a szakmunkás-minimálbért a dolgozók, vagy még azzal sem. Nem csoda, ha sokuknak másodállása is van – magyarázza a szakszervezeti vezető, aki szerint többek között ennek is következménye a hazai kéményseprők számának rohamos csökkenése.

– Élet és vagyonbiztonságot óvó szolgáltatásról beszélünk, nem vattacukor-árusításról. Sokan azért hagyják el a pályát, mert belátják, hogy az adott körülmények között, kapkodva, rohanva nem lehet olyan munkát végezni, amely ráadásul büntetőjogi felelősséggel is jár – mondja Vámos Csaba.

A feszített munkatempó a Lövölde téri házban tevékenykedő Attila és Richárd esetében is jellemző. Első útjuk a díszletnek is beillő padlástérbe vezet, ahonnan durva falétrán másznak ki a tetőre. A gangos ház tetején kéményseprőjárda vezet körbe, bár a járda szó erre a keskeny fémlapokból álló nyomvonalra több mint nagyvonalú. A két férfi rutinos magabiztossággal jár-kel odakint. Egy kéménybe leeresztik a súlyos fémgolyót, mit sem törődnek az őket körülvevő impozáns panorámával. Amerre járnak, recseg-ropog alattuk a vastag gerendákkal tartott tető, csikorognak a cserepek.

– Ha veszélyesnek ítéljük meg, nem kell kimennünk. Ilyenkor értesítjük az illetékes szervet, amely gondoskodik a kémények biztonságos megközelíthetőségéről – mondja Attila, miután újra leereszkedik a padlástérbe. A szakemberek – ha különösebb panasz nincs – fent kívülről ellenőrzik a kéményfejeket, nem dőltek-e be, nincsenek-e veszélyes állapotban, azután sorra, minden lakásba becsöngetnek. Ebben a házban szám szerint huszonegybe.

Szerencséjük van, mert legtöbb kollégájukkal szemben nekik nem kell a pénzzel bajlódni. A fővárosi és a Heves megyei kéményseprő vállalaton kívül viszont az összes többinél helyben inkasszálnak a szakemberek, ami nyilván nem járul hozzá a népszerűségükhöz.

– A rezsicsökkentés nálunk díjcsökkenést eredményezett, ráadásul a fatüzelésű kályhákhoz tartozó kémények évi két kötelező vizsgálatát egyre módosították, így a kéményseprő cégek aránylag nagy bevételtől estek el. Amit úgy kívántak pótolni, hogy még inkább érdekeltté tették alkalmazottaikat a teljesítmény növelésében. Sok helyen gyakorlatilag kéményseprőjelmezbe bújtatott zabrálás folyik. Ez vezetett oda, hogy a jócskán megcsappant létszámban dolgozó kéményseprők ellen – akik korábban megbecsült tagjai voltak a társadalomnak – ma már zúgolódnak az emberek – mondja az idén tavasszal alakult érdekvédelmi szervezet, a KOSZ elnöke. Szerinte a szakma és a fogyasztók érdeke is, hogy az állam felügyelete alá vegye ezt a szolgáltatást. Az erre vonatkozó, tavasszal benyújtott törvénytervezet elfogadása azonban egyre csúszik. Közben elérkezett a fűtésszezon, és a kéményseprők a múlt héten komoly lépésre szánták el magukat.

– Ügyvédi letétbe helyeztük a felmondásunkat, és ha december 21-ig nem dönt a törvényhozó a kéményseprő-ipari törvénytervezetről, átadjuk őket a munkáltatóknak, egyúttal tájékoztatjuk erről az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, mint hatósági felügyeleti szervet – mondja Vámos Csaba.

„Létbizonytalanság uralkodik a kéményseprő szakmában, rohamosan fogynak a szakemberek, életveszélyesen kockázatos ilyen körülmények között nekivágni a fűtési szezonnak” – áll a szakszervezet október 22-én kiadott felhívásában.

A főváros, mint általában mindenben, ebben is kivételt képez. – A Főkétüsz nem küzd létszámhiánnyal, mivel mi magunk is folytatunk OKJ-s képzést, így az esetleges hiányt mindig tudjuk pótolni – mondja Müller Máté, a cég kommunikációs osztályvezetője, aki szerint a budapesti kéményállomány nyolc-tíz százaléka problémás, azaz itt valamilyen szabálytalanságot vagy életveszélyt állapítottak meg.

– Ezzel szemben hozzánk olyan információk jutottak el a Főkétüsztől, hogy ötvenfős létszámhiánnyal küzdenek, amelyet mi sem támaszt alá jobban, hogy folyamatosan újsághirdetésekben és fejvadász cégekkel próbálják meg pótolni a hiányzó szakembereket – reagál erre Vámos Csaba.

A szakemberekkel folytatott beszélgetéseimből kiderül: elterjedt tévhit, hogy a jövő évtől mindenkinek béleltetnie kell a kéményét, aki eddig nem tette volna meg. Csak a kazáncserével, vagy egyéb beavatkozással jár együtt a kéménybélelési kötelezettség, amely általában anyagilag meglehetősen megterhelő. Méterenként átlagosan 15-20 ezer forintos költséggel kell számoljon, aki ilyesmibe vágja a fejszéjét, de ebben már nincs része a kéményseprőknek, a kivitelezést erre szakosodott magáncégek végzik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.