Hatalomváltás a végrehajtóknál

Megtartotta első tisztújítását a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar. A botrányok után az Országgyűlés által átalakított végrehajtói rendszer köztestületének elnökévé Schadl György önálló bírósági végrehajtót választották.

Horváth Csaba László
2015. 10. 10. 3:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyanakkor továbbra is beárnyékolja a szervezet működését, hogy a minap a Budapesti Nyomozó Ügyészség januárig meghosszabbította azt az eljárást, amit április óta folytatnak a köztestületnél. A szervezet működése miatt az igazságügyi tárca feljelentése nyomán különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt zajlik a nyomozás. A minisztérium azután fordult a hatóságokhoz, hogy átvilágították a testületet, és számtalan szabálytalanságra, gyanús kifizetésre bukkantak. Az önálló bírósági végrehajtókra egyébként az új rendszer bevezetésével vasszigor köszöntött. Trócsányi László igazságügyi miniszter a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítása egyik leglényegesebb elemének nevezte a szervezet állami kontrolljának erősítését és a kinevezési feltételek szigorítását.

Ismert, a végrehajtói kinevezés már nem határozatlan időre, hanem hét évre szól. A végrehajtóknak és a helyetteseknek, ha még nincs nekik, jogi diplomát kell szerezniük 2022-ig, s közben folyamatosan igazolniuk kell tanulmányi előmenetelüket. Munkájuk során ugyanis nap mint nap jogszabályokat alkalmaznak, csakhogy a közel kétszáz hatósági személy közül alig negyvennek van jogi végzettsége. Lapunk tavaly októberben számolt be arról, hogy állattenyésztő, óvodapedagógus és könyvtáros végzettségű önálló bírósági végrehajtók is dolgoznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.