Így nem szavaz a magyar nép

Összeszedtük, hogy miről nem lesz referendum hazánkban.

MNO
2015. 10. 02. 14:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden végérvényesen elhalt a „rendszerbontók” népszavazási kísérlete a gyermekétkeztetésről, ugyanis nem sikerült összegyűjteni 200 ezer aláírást – számolt be a nol.hu. A lap felsorolja, hogy a jövő héten a „kötelező kamarai hozzájárulásra, október közepén a képviselői posztot betöltő politikusok nyugdíjának elvonására, november elején pedig a rászoruló gyermekek ingyenes érkeztetésére vonatkozó kezdeményezése esetében jár le a határidő”. Ennek apropóján összegyűjtöttük, hogy a rendszerbontók hogyan jutottak idáig.

Még március 15-én jelentették be a 19 pontból álló, rendszerbontónak keresztelt népszavazási kezdeményezést a kormány ellen tiltakozók. A magukat civilnek titulálók között megjelentek balliberális politikusok is, így nem meglepő módon idővel felsorakoztak egyes követelések mögött a pártok is, a PM és az Együtt mellett az LMP és a Jobbik is hallatta hangját, valamint a szocialisták, akik a vasárnapi boltzár ügyére ugrottak rá.

A 19 pont – amit a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) három csomagban bírált – hamar elkezdett fogyatkozni, már március 25-én elmeszeltek ötöt, mert a központi költségvetést és az adórendszert érintették volna, ugyanakkor az NVB zöld utat adott a 18. életévig tartó tankötelezettségről és a kötelező kamarai hozzájárulás eltörléséről szóló kérdéseknek. Március 30-án mind a hét akkor vizsgált pont porba hullott, köztük a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos. A bizottság ekkor részben egyértelműségi problémák miatt nem hitelesítette a kezdeményezéseket, illetve az elutasítás indokai között szerepelt az is, hogy az adott kérdés nem tartozik az Országgyűlés hatáskörébe, nemzetközi szerződést vagy az alaptörvényt érinti.

Április 9-én a Nemzeti Választási Bizottság egy kérdésre bólintott rá, mégpedig hogy a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyekkel közös háztartásban élő hozzátartozók vagyonnyilatkozata is nyilvános legyen – amennyiben megszavazzák.

Április 10-én a Százezren az internetadó ellen és a 60 ezren a MAGÁNnyugdíjukért nevű Facebook-csoport újabb kilenc kérdést nyújtott be a bizottságnak. A többi közt a gyermekétkeztetésről, a termőföld-haszonbérletekről, illetve a nemzeti parkok vagyonkezeléséről kérdeznék a választókat. Május 7-én született a döntés, mely értelmében összesen öt kérdést hitelesített a választási bizottság a 28-ból, melyek így a Kúria elé kerülhettek. A szervezetek július közepén meg is kezdték az aláírásgyűjtést, augusztus huszadikáig 50 ezer szignó gyűlt össze.

Szeptember első napján a testület a várólisták lerövidítéséről szólónak hitelesítését tagadta meg.

Sikerült a „legfontosabb” kérdést a vasárnapi zárva tartásét eltolni, amit a lakosság jelentős része elutasít, ugyanis úgy tűnik, túl nagy volt a tolongás – a párhuzamosságról alábbi cikkünkben olvashat. Egyébként az NVB egyértelműségi aggályok miatt végül a Wodicska-féle kérdést sem hitelesítette. Az MSZP ugyanakkor augusztus elején felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához a saját, témába vágó kezdeményezése ügyében hozott bizottsági döntés miatt, a Kúriának ezt 90 nap alatt, október végéig kell elbírálnia. Ez azt is jelenti, hogy csak jövőre járulhatunk az urnák elé, ha egyáltalán.

Egyébként szeptemberben a népszavazásról is kezdeményeztek népszavazást. Az NVB ugyanakkor megtagadta az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, mert az a népszavazások tiltott tárgykörének módosítására irányult, azt azonban az alaptörvény szabályozza, többek között kimondva, hogy az alaptörvény módosításáról nem lehet országos népszavazást tartani.

A férfiak 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjának ügye is kapott pár gellert, elég megemlíteni, hogy a Jobbik és az MSZP is felsorakozott a kérdés mögött, sőt még a KDNP is. A kérdés át is ment a Kúrián, és összegyűlt a 200 ezer aláírás, ám alkotmányjogi panasz érkezett az ügyben, és az Ab el is kaszálta a referendumot. Az ügy nemzetközi fórumokon folytatódhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.