Illatos út: az önkormányzat szerint rendben halad a mentesítés

A szakemberek folyamatos mérései szerint minden adat a megengedett határértéken belül van – tájékoztatott a IX. kerületi önkormányzat.

MTI
2015. 10. 04. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 28-án mutatták ki előzetes laboreredmények, hogy a Budapesti Vegyiművek területén különböző veszélyes anyagok jelenléte a talajban megközelíti az egészségügyi határértéket. Azonnali helyszíni vizsgálatot követően mintegy 110 tonna veszélyes hulladékot szállítottak el a területről.

A ferencvárosi önkormányzat közlése szerint augusztusban talaj-, valamint a felszín alatti és a felszíni vizek állapotát tanúsító vizsgálatokat végeztettek a környező lakótelepeken, s annak eredménye szerint akut beavatkozást, azonnali óvintézkedést igénylő szennyezést nem mutattak ki.

A közleményben idézték Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízottat, akinek tájékoztatása szerint a Budapesti Vegyiművek egykori telephelyén eredetileg tárolt 2300 tonna anyagból már 1300-at elszállítottak, nagyobb részük Dorogra, a speciális hulladékmegsemmisítőbe került. A munkákkal jövő év elejére végeznek.

A IX. kerület képviselő-testülete hétfőn rendkívüli ülésen vitatja meg az eddigi lépéseket és határozza meg a jövőbeli teendőket. Jelezték: az önkormányzat minden rendelkezésre álló eszközzel támogatja a szennyezett terület kármentesítését, a lakókörnyezetben elvégzendő kockázatfelmérést, a környezeti és humán egészségügyi kockázatok megállapítását.

A kerület a Ferencvárosban és környező városrészekben élők megnyugtatása érdekében folyamatos tájékoztatást ad az ügy állásáról, az elrendelt intézkedésekről és kapcsolatot tart a szakhatóságokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.