Komoly nehézségekkel küzdenek a hazai fürdők

Bár országszerte rekordforgalmat hozott a kánikula, bizonyos problémák egyre inkább előtérbe kerülnek.

Marosi Adrienn
2015. 10. 10. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 10-én ismét megrendezik a Magyar Fürdőkultúra Napját, melynek során országszerte színes programokkal várják az érdeklődőket. Juhász Szabolcs, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára az MNO-nak elmondta: azzal, hogy évről évre megszervezik az eseményt, céljuk, hogy a vendégek megismerjék a több ezer éves múltra visszatekintő hazai fürdőkultúrát.

Az elmúlt években az érdeklődők megismerkedhettek egyebek közt a régi fürdőruhadivattal és történelmi hagyományainkkal, idén pedig a szaunázásra, a szaunakultúrára szeretnék felhívni a figyelmet – emelte ki a főtitkár, hozzátéve: emellett több fürdőt is arra kértek, hogy látogassanak el iskolákba, és próbálják megismertetni a gyerekekkel, mit is jelent a fürdőzés.

A fürdők számos programmal várják a látogatókat: van, ahol szaunaszeánszokat és tájékoztató programokat rendeznek, sok helyen pedig – míg a felnőttek szaunáznak – animátorok foglalkoznak majd a gyermekekkel.

Juhász Szabolcs hangsúlyozta: az évnek ezen a napján 10-20 százalékkal is nőhet a látogatók száma, idén pedig minden eddiginél több, 49 létesítmény csatlakozott a programhoz.

A főtitkár kérdésünkre válaszolva úgy fogalmazott: bár a nyári szezonról gyűjtött adatok értékelése még folyamatban van, az elmondható, hogy mind a bevételt, mind pedig a látogatók számát tekintve kiemelkedők az eredmények. Hozzá kell azonban tenni, hogy a tavalyi év a kedvezőtlen időjárás miatt viszonylag gyenge volt, tehát alacsonyabb volt a bázis.

A Magyar Fürdőszövetség előzetes adatai alapján a fürdőknek országszerte rekordforgalmat hozott a kánikula, több intézményben harmadával nőtt a látogatók száma, átlagosan 10-15 százalékos forgalomnövekedést könyvelhettek el. A budapesti strandok is kiemelkedően teljesítettek, a hat strand május 1-je és augusztus 31-e között 700 ezer vendéget fogadott, ami tavalyhoz képest 43 százalékos növekedést jelent.

Nemcsak ezen a területen születtek biztató eredmények: a Budapest Airport történetében először idén júliusban lépte át az utasok száma a havi egymilliós határt, és a magyarországi fesztiválokon és kulturális rendezvényeken is új látogatórekordok születtek.

A szezon kedvező eredményei ellenére azonban továbbra is fennállnak a fürdők üzemeltetési problémái. Juhász Szabolcs ezzel kapcsolatban kiemelte: hasonlóan a vendéglátás területéhez, itt is egyre nehezebb munkaerőt találni. Mint mondta, a probléma különösen azokkal a szakmákkal kapcsolatban jelenik meg, ahol alacsonyabb képzettség jellemző, mint például a takarítói, a pénztárosi és az uszodamesteri pozíció. A főtitkár ezen belül is a nyugati határ menti térségeket emelte ki, azonban mint mondta, a folyamat már megfigyelhető egyes alföldi fürdők területén, sőt Budapesten is. „Emellett a másik véglet is megjelenik, például a gyógyászati szolgáltatások hátterét biztosító reumatológus orvosokból is hiány van” – tette hozzá.

Szavai szerint ennek elsősorban az lehet az oka, hogy a szakképzett munkaerő – ha alacsonyan végzett is – kivándorol az országból, ráadásul a fürdők nehezen tudnak olyan fizetéseket biztosítani, mint sok más terület. Erre a megoldás egyrészt az lehet, hogy felkarolják ezeket a munkavállalókat különféle programok segítségével, illetve ha megpróbálják elérni, hogy minél nagyobb jövedelmezőséget érjenek el a fürdők – vélekedett a főtitkár, hozzátéve: még nem drasztikus a helyzet, azonban érzékelhető, hogy kezdetét vette a folyamat, erre fontos felhívni a figyelmet.

Emellett a Magyar Fürdőszövetség előzetes szezonértékelésében hangsúlyozta: továbbra is kérdéses a gyógyfürdők Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által finanszírozott  gyógyászati kezeléseinek sorsa, mivel évek óta nem rendezték a terület finanszírozását. A főtitkár korábban az MTI-nek elmondta: ezeket a szolgáltatásokat a fürdők nyomott áron biztosítják a vendégeknek, és szükséges lenne, hogy az OEP növelje a gyógykezelések támogatását.





Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.