Központosít a jövőben a Mazsihisz

Egy lapunkban megjelent interjú nyomán született a rendelkezés.

Győr Ágnes
2015. 10. 12. 9:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigorúbban kontrollálná a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetősége a szervezet kommunikációját. Legalábbis erre utal, hogy Heisler András elnök egy, a Magyar Nemzet birtokába került levélben azt kéri a tag hitközségek vezetőitől, hogy a jövőben „országos, politikai kérdésekben a Mazsihisz központjának legyen illetékessége vélemény formálására, a nyilatkozatok tételére”. Álláspontja szerint ugyanis „ha mindenki saját bölcsességében fog hinni, és egy-egy közéleti kérdésben ezerféle véleményt fogunk megformálni, komolyságunkat veszítjük”.

A szeptember végén kelt levél előzménye az az interjú, amelyet lapunknak Turai János, a Váci Zsidó Hitközség (VZSH) elnöke adott egy héttel korábban. Heisler András az interjú több pontját is kritizálta, többek közt azt, hogy a VZSH vezetője a migrációs helyzettel kapcsolatban is kifejtette véleményét: méltatta a kormány erőfeszítéseit, hogy „megvédje az Európai Unió határait”, és felháborítónak nevezte, hogy a Magyarországra érkezők közül sokan nem hajlandók regisztráltatni magukat, és nem működnek együtt a hatóságokkal. A Mazsihisz elnöke szerint Turai János véleménye „markánsan eltér a Mazsihisz eddigi kommunikációjától”.

Állítása szerint a migrációval kapcsolatban a szervezet eddig rendkívül óvatosan fogalmazott meg véleményt, mindössze egy közleményt adott ki az ügyben. Arról ugyanakkor a Mazsihisz elnöke levelében nem tesz említést, hogy röviddel a közlemény előtt, amelyben a szervezet elítélte a migrációs helyzet holokauszttal való összevetését, maga a Mazsihisz országos főrabbija, Frölich Róbert nyilatkozott a The New York Timesnak arról, hogy hasonlóságokat lát a vészkorszak és a migránsokkal szembeni hatósági bánásmód között.

Heisler András nyomatékosította, hogy sorait felelősséggel, és nem a bántás szándékával írta, és elismerte Turai János váci régióban végzett tevékenységét. Végül ismét arra kérte a megszólítottakat, hogy tartózkodjanak a közösség egészét érintő nyilvános megnyilvánulásoktól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.