Orbán Viktor beszélt a lehetséges utódjáról

A kormányfő állítása szerint sokat dolgozik azon, hogy megtalálja a jövő miniszterelnökét.

mr
2015. 10. 12. 14:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leendő utódjáról is beszélt Orbán Viktor azon a tavaszi, zárt körű, kötetlen beszélgetésen, amelyből a 444.hu közölt részleteket. A kormányfő ugyan név szerint nem említette azt a személyt, akit szívesen látna a miniszterelnöki poszton, azonban meglehetős pontossággal körülírta azt, hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie.

Orbán szerint a leendő miniszterelnöknek mindenekelőtt bírnia kell a folyamatos karaktergyilkossági kísérleteket: ezeket vagy viselni kell, vagy ki kell védeni, vagy nagyobbat kell visszaütni. „Aki ezt személyes ügyé teszi, az ellenzéki támadásokat lefordítja a saját maga morális értékítéletének a nyelvére, az vesztes ember. Azt nem lehet. Ez csata. Aki nem bírja, akit megvisel, aki ezt idegfeszültséggé alakítja magában, aki ebből morális dilemmákat csinál, az alkalmatlan” – hangsúlyozta.

A kormány vezetőjének emellett hitre, bátorságra, lelkierőre van szüksége, egyébként nincs magyar szuverenitás. Továbbá nem árt, ha a jövő miniszterelnöke nyelveket is beszél: „én angolul ugyan elrendezem, amit el kell rendezni, de az kevés” – mondta. Orbán szerint az ország jövendő vezetőjének két-három nyelven kell beszélnie, nem árt, ha abból az egyik keleti.

Egy-egy területen mély szaktudásra azonban szerinte nincs szükség, „mert arra ott van a miniszterek meg a főhivatalnokok értékes tudása is” – fogalmazott. Ami viszont kell, az a határterületeken való mozgás képessége. Mert jó szociálpolitikust és gazdaságpolitikust, jó adóügyest és külügyest is talál az ember, de hogy hogyan érintkezik a szociális ügy az adórendszerrel, ezeket a határterületeket a miniszterelnök tudja összenézni, illetve a tanácsadói.

Mindezek tetejében Orbán szerint csak rendes magyar emberekben szabad bízni, „aki nem filozofál azon, hogy van-e olyan, hogy magyar, meg van-e olyan, hogy nemzet, meg van-e olyan, hogy haza. Mert az egész értelme, hogy ilyen adottságok, ilyen erőviszonyok mellett mégis itt vagyunk 1100 év küzdelem után, ezen a nyelven ilyen kérdésekről tudunk beszélgetni, és ezt tovább kell vinni.”

A hatalomváltás még nem jött el. Mint mondta: „amikor úgy érzem majd, hogy nem tudok újat kihozni magamból, nem tudom kijavítani egy-egy hibámat, akkor talán nyugdíjba kell mennem”. Ez az idő még nem jött el: „most még óriási lehetőségeket látok, ez még jó néhány évig kitarthat, ezzel szoktam magam biztatni” – hangsúlyozta.

De egyelőre attól sem kell tartani, hogy a Fideszen belül frakciózás lesz a jövőben. „A pártéletnek olyan a struktúrája, amely nem nagyon teszi lehetővé, hogy a mindenkori vezetővel szemben jöjjön létre összefogás” – emelte ki a miniszterelnök. Szerinte arról, hogy kik lesznek a Fidesz vezetői, sokkal inkább megállapodás alapján születik döntés, semmint nyílt verseny alapján.

Orbán Viktor szerint a KISZ-esek közül könnyű volt kiszúrni, hogy Gyurcsány túl fogja élni a rendszerváltást. Most viszont – miközben a jobboldalon sokkal több tehetséges fiatal van – a baloldalon egyet sem lát. „Nem is ismerem őket annyira, ez a véleményem értékét csökkenti, de eleve nehéz lehet ebből az egész baloldali, internacionalista, a múltat végképp eltörölni, a nemzetet a nacionalizmussal azonosító katyvaszból nemzetpolitikát csinálni” – mondta el a kormányfő. Hozzátette: „érdekes módon van valaki, aki intellektuálisan ezt meg szokta oldani, de hogy az egyéb vezetői ügyekkel hogy áll, azt nem tudom, mert nem látok bele. Ez a korábbi pártelnök, a professzor úr, a Hiller. Ő ezt tudja, egy nemzeti érzelmű ember. Baloldalról ez nehéz dolog, de benne mocorog valami.”

A miniszterelnök úgy látja, hogy a Jobbiknál nagyon élesen elválnak a párt szellemi irányvonalát meghatározó személyek és a szavazótábor. Véleménye szerint a Jobbik-szavazók tekintélyes része baloldali, az ideológusaik nem, így ez nem integrálható világ, mint a Fideszé.

Orbán a Jobbik kormányzóképességéről meglehetősen lesújtó véleménnyel van: „Amikor elmegyünk választani, akkor hozunk egy döntést. Hát a kaktuszomat sem bíznám rájuk, nemhogy az országot. Lehet vagánykodni, keménynek lenni, meg hogy mi vagyunk a tiszták, lehet ezt nyomni, de hát a végén elmegy nyolcmillióból emberből ötmillió, és azt mondja, hogy az életemet befolyásoló legfontosabb döntéseket oda fogom tenni valahova. Hát hol jön ide a Jobbik?” – vetette fel a kérdést a hallgatóságnak.

Ugyanakkor a miniszterelnök szerint lesz teendő a jobbikosokkal, küzdeni kell velük, mert harcos csapat. „De a Jobbikot mi a polgári oldalon nem tekintjük veszélynek” – jelentette ki Orbán Viktor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.