Őssejtek a fagyban

Valószínűleg soha nem lesz szükség a több százezer forintért lefagyasztott és tárolt őssejtre, mivel ez manapság nagyon ritkán alkalmazható.

Kuslits Szonja
2015. 10. 13. 11:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt gyermekem van, de egyikük születésénél sem fagyasztattam őssejtet, mert abban hiszek, hogy közösségi köldökzsinórvérbankokat kellene létrehozni, és a szakma is inkább ezt támogatná – mondta Masszi Tamás, hematológusprofesszor, a Semmelweis Egyetem csontvelő-transzplantációs tanszéki csoportjának vezetője. – Ilyen állami szponzorálású létesítmények már léteznek Szlovákiában, Ausztriában, Horvátországban, Franciaországban és Angliában is. Az a baj, hogy jelenleg nincs erre vonatkozó terv, ezért dönt úgy néhány szülő, hogy magánszolgáltatóhoz fordul.

A professzor szerint nem valószínű, hogy valaha is hasznosul, ha a szülők gyermekük születésekor vetetik le az őssejtet, amelyet aztán fagyasztva tárolnak arra az esetre, ha a kicsinek szüksége lenne rá. Ennek ellenére sokan fizetnek ki több százezer forintot ezért a szolgáltatásért. A magyar és a nemzetközi hematológus szakemberek közül többen felemelték szavuk az őssejtbiznisz ellen, ilyen például a tekintélyes World Marrow Donor Association is. Ám az aggódó szülők ezzel nem nagyon törődnek. Azok a laikusok ugyanis, akik megengedhetik maguknak, inkább a fizetős őssejtlefagyasztást választják.

A döntés nem egyszerű, hiszen egy édesanya sem szívesen gondol arra, hogy fukarsága miatt gyermeke esetleg elesik egy olyan lehetőségtől, ami egyszer, talán, majd megmentheti az életét. Erre a logikára pedig valószínűleg erősen építenek a fizetős szolgáltatók is.

A szülők közül kevesen tudják, hogy ha tényleg szükséges egy őssejtbeültetés, akkor névtelen önkéntes donortól is kaphat a gyermek. Vagyis azok is kezelhetők, akiknek nincs fagyasztott őssejtje. Az Országos Vérellátó Szolgálat működteti a Magyar Őssejtdonor Regisztert, amely az előzetes vizsgálaton átesettek adatait tartalmazza. Amennyiben ezek alapján a jelentkezőt kiválasztják, értesítik arról, hogy szükség lenne a felajánlott őssejtre, amelyet azonnal felhasználnak. Ebben az esetben tehát nincs fagyasztás és az adományozás minden esetben térítésmentes. Magyarországon pillanatnyilag a tízmillió lakosra körülbelül hétezer önkéntes őssejt donor jut, ehhez képest a nyolcvanmilliós Németországban ez a szám hatmillió.

– Két módszerrel lehetne elérni, hogy több áldozatkész adományozó legyen. Az egyik a szolidaritás felébresztése, a másik a megfelelő anyagi ráfordítás. A donációs folyamat és a szükséges vizsgálatok elvégzése ugyanis időbe és pénzbe kerül – mondta Masszi Tamás.

A professzor arra is kitért, a köldökzsinórvér és csontvelő mellett a technológia fejlődésének köszönhetően egy gyógyszeres kezelés után mára az áramló vérből is kiszűrhető az őssejt. Ha valaki donornak jelentkezik, meg kell vizsgálni nála azokat a fehérjestruktúrákat, amelyek az átültetést jellemzik, ezeknek legalább 27 milliárd variációja ismert. A vizsgálatra azért van szükség, mert ha egy idegen embertől kap valaki őssejtet, akkor szükség van azonosságokra ezekben a génekben. E nélkül kilökődhet az őssejt, vagy a hatására a beteg szervezete megtámadhatja saját magát. Ennek enyhe, de nagyon súlyos formája is lehet – fejtette ki. Jelenleg a világon körülbelül huszonhétmillió ember hajlandó elvégeztetni a beavatkozást, a donáció minden esetben névtelenül zajlik.

Masszi Tamás úgy véli, a tudományos vizsgálatok folyamatosan lázba hozzák a kutatókat, néhány futurisztikus gondolat szerint az őssejt az, ami gyógyírt jelenthet számtalan súlyos betegségre. Ugyanakkor tény, hogy napjainkban ennek nincs tudományos bizonyítéka. Jelenleg az őssejteket főleg a rosszindulatú vérképzőszervi betegségeknél (például heveny vagy krónikus leukémia, limfóma, plazmasejtes daganat) alkalmazzák. Budapesten 1984-től 2015-ig 2300 őssejtátültetést végeztek.

A bonyolult beavatkozás többnyire sikeres, bár a betegség előrehaladottságától függ a hatékonysága. Tény azonban, hogy a páciensek fele, kétharmada meggyógyítható egy ilyen kezeléssel olyankor is, mikor már semmi más nem használna. Érdekesség az őssejtterápia kapcsán, hogy a transzplantáció hatására egy új immunrendszer jön létre, ezért a szervezet immunmemóriája lenullázódik, ennek következtében az összes kötelező oltást újra meg kell kapnia a betegnek ahhoz, hogy ismét védetté váljon.

Az őssejtfagyasztással is foglalkozó Krio Intézet lapunkat arról tájékoztatta: Magyarországon a születések 9 százalékánál döntenek úgy a szülők, hogy eltároltatják gyermekük őssejtjét, ezt jelenleg hazánkban családi őssejtbankoknál tudják megtenni. Az intézetben közel 31 000 köldökzsinórvér- mintát tárolnak. Arra a kérdésre, hogy eddig hány esetben volt szükség a tárolt őssejtre, úgy válaszoltak: 2014-ig közel 36 000 sikeres köldökzsinórvérből származó őssejtbeültetést hajtottak végre a világon, a náluk tárolt mintát eddig három esetben használták fel. Mindhárom esetben vérképzőszervi rendellenességgel küzdöttek a gyerekek, és mindhármuknál a beteg gyermek testvérének mintáját ültették be.

A szülők többféle ajánlatból is választhatnak, ha úgy döntenek, hogy élnek a köldökzsinórvérből kivont őssejt mélyfagyasztásának lehetőségével. Őssejtfagyasztással más cégek is foglalkoznak: mindhárom szolgáltató oldalán számos akciós ajánlat érhető el. A fagyasztás és tárolás ára többféle lehet, 150 ezer forinttól kezdődően a határ szinte a csillagos ég, persze részletfizetésre mindenhol van lehetőség. Találtunk olyan, őssejtlevételt tartalmazó prémiumcsomagot is, aminek az ára 629 ezer forint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.