Szuperszámítógép került Budapestre

Az új fejlesztés a tudományos együttműködést segíti a felsőoktatás és az ipar között.

MTI
2015. 10. 28. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon már 14 éve működik nagy teljesítményű szuper-számítástechnikai rendszer, ezen infrastruktúra tudása lenyűgöző, hiszen rengeteg adatot képes gyorsan feldolgozni és tárolni, ezzel pedig megfelel a tudományos kutatás legfontosabb követelményeinek – emlékeztetett az államtitkár. Hozzátette: a szuper-számítástechnikai eszközök a kutatás minden területén alkalmazhatók.

Hangsúlyozta: a mostani projekt jelentősen hozzájárul Magyarország versenyképességének növeléséhez, mert nem lehetséges magyar innováció korszerű infrastruktúra nélkül. Nagy lépést tettek ezzel a fejlesztéssel azért, hogy Magyarország legyen az egyik leginkább versenyképes ország Európában – vélekedett. Hozzáfűzte: a kiépülő rendszer a világ 500 legjobbja között van.

Kara Ákos közölte: a 2013-ban indult projekt két helyszínen, Debrecenben és Budapesten valósult meg, célja a hazai felsőoktatás és az azt támogató kutatás-fejlesztés hatékonyságának növelése. Ez azért is lényeges, mert az egyetemi kutatóközpontok fontosak a stabil gazdasági fejlődéshez – mutatott rá.

Nagy Miklós, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF) igazgatója kiemelte: a most megvalósult fejlesztéssel olyan rendszer jött létre, amellyel Magyarország bármely európai országgal felveheti a versenyt, sőt Európa élvonalába került.

A cél az, hogy építve az eddigi sikerekre és arra a tudásra, amely folyamatosan felhalmozódik ezen a területen, elérhető legyen, hogy valóban Európa legnagyobb kapacitású rendszerei közé kerüljön Magyarország.

A Szuper-számítástechnika a felsőoktatásban projekt keretében az Európai Unió és a magyar állam csaknem kétmilliárd forintos támogatásának köszönhetően a hazai szuper-számítástechnikai kapacitás a négyszeresére nő. A szuperszámítógép-használat mára a legtöbb kutatónak nélkülözhetetlen eszközzé vált, mert a tudományos feladatok majdnem 90 százalékát az ilyen nagy kapacitású rendszereken futtatott szimulációk segítségével tudják megoldani.

A projekt megvalósulásával olyan teljesítménnyel bírhat a magyarországi rendszer, mintha a világon hétmilliárd ember kézbe venne egy-egy számológépet, és másodpercenként körülbelül 30 ezer műveletet hajtanának végre egyszerre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.