Veszett denevérre bukkantak Budapesten

A denevért az állatkert teljesen elszigetelt egységében tartották, a látogatók nem érintkezhettek vele.

MTI
2015. 10. 10. 10:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatal közlése szerint szeptember elején szállítottak be egy legyengült denevért a Fővárosi Állat- és Növénykert mentőközpontjába, ahol az október elején elpusztult. A tetemet az állatkert munkatársai veszettség gyanújával küldték el a Nébih laboratóriumába, a betegséget a vizsgálatok is igazolták. A denevért az állatkert teljesen elszigetelt egységében tartották, a látogatók nem érintkezhettek vele – jegyezték meg.

A tájékoztatás kitér arra, hogy az elmúlt négy évtizedben mindössze négy olyan esetet írtak le, amikor denevér veszettségvírus emberben okozott halálos kimenetelű fertőződést: három esetben denevér harapásához volt köthető a megbetegedés, az áldozatok közül kettő denevérkutató volt.

A fertőzés közvetlen kontaktussal, azaz harapás útján, vagy a fertőzött állat nyálának a nyálkahártyákra, sebbe vagy szembe jutásával terjed, így azok, akik nem foglalkoznak hivatásszerűen denevérekkel vagy nem kerülnek kapcsolatba velük, nincsenek kockázatnak kitéve – tudatta a Nébih Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatósága.

A szervezet azt tanácsolja, hogy ha véletlenül berepül a szobába egy denevér, ne fogjuk meg, hanem kapcsoljuk le a villanyt és hagyjuk nyitva az ablakot, általában az állat néhány kört repül tájékozódás céljából és magától kitalál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.