A cél, hogy a látogatók birtokba vegyék az egész hegyet

Az első ütemében elkészült fejlesztéseket Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere mutatta be.

2015. 11. 16. 18:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmondta: eredeti állapotában állították helyre a hegygerincen végigfutó ösvényt, megújították az Anna-réti játszóteret, új utcabútorokat helyeztek el, és találkozási pontokat alakítottak ki. Pokorni Zoltán az Anna-réti játszótér előtt tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a Normafa különleges hely, amely Budapest közigazgatási határain belül található, mégis természetvédelmi terület. Hozzáfűzte: ez a főváros második leglátogatottabb közparkja, ahová egy szép, napsütötte hétvégi napon akár 10-15 ezren is ellátogatnak, és ez gondot is jelent, mert a környékre évek óta jellemző a túlhasználat.

A program célja nem csupán a hegygerinc, hanem az egész János-hegy rendbetétele – mondta, hozzátéve: nagyon fontos, hogy csökkentsék a túlhasználatot, elérjék, hogy a kilátogatók ne csak a gerincet, hanem az egész hegyet birtokba vegyék. Pokorni Zoltán kiemelte: az önkormányzat a fejlesztések élővilágra gyakorolt hatását feltáró Natura 2000-es hatásvizsgálatot készíttetett a mintegy 360 hektáros területről, és társadalmi egyeztetés keretében több száz civil szervezettel, sportszervezettel, természetvédelmi szervezettel vette fel a kapcsolatot.

Emlékeztetett rá: idén májusban népszavazáson dönthettek a kerületiek a programról, a referendumra szavai szerint „kiemelkedően sokan jöttek el”, és többségük, 80 százalékuk támogatta a tervet. A kerület vezetője kitért arra is, hogy tart a fogaskerekű vasút felújításának és meghosszabbításának tervezése. Az önkormányzat célja, hogy minél többen jöjjenek föl a Normafára közösségi közlekedéssel vagy akár gyalog, de ne autóval. Az Anna-réti játszótérrel kapcsolatban jelezte, hogy integrált játszóteret hoztak létre, ahol mozgássérült gyerekek is játszhatnak.

Váczi János alpolgármester részletezte: a szülők javaslatait is figyelembe véve tizennyolc új játszóeszköz került a játszótérre, amely ütéscsillapító burkolatot is kapott. Harminc háttámlás, tíz támla nélküli padot, öt új találkozási pontot alakítottak ki. Tájékoztatása szerint a két és fél kilométer hosszú ösvény felújítása, a játszótér áthelyezése, az új játszóeszközök, utcabútorok, illemhelyek, táblák elhelyezése és a kerékpáros-sífutó út előkészítése 315 millió forintba került, ezzel az önkormányzat „a büdzsén belül” tudott maradni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.