A gimnáziumok megszüntetése nem jó irány

Az iskolák államosítása túlzó – hangsúlyozta a Fidesz korábbi oktatási minisztere.

MNO
2015. 11. 26. 20:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus a csatorna kérdésére azt mondta: az iskolák államosítása túlzó, a fővárosi iskolák állami kézre játszása például felesleges volt. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központról szólva hangsúlyozta, hogy a szervezet túl nagy feladatot kapott, erején felül teljesít, azonban a működése nem nevezhető ideálisnak. Pokorni szerint a gimnáziumok megszüntetése nem jó irány, ugyanakkor örömteli, hogy ez nem stratégiai célja a kormánynak.

„Magyarországon a középfokú képzés dominánsan érettségivel záródik, és ezt a munkaerőpiac elfogadja, hajlandó finanszírozni azt a pluszpénzt, amely az érettségivel jár egy munkavállaló számára. Ezt nem lehet, nem érdemes visszacsinálni”

– hangsúlyozta a Fidesz-alelnök, majd hozzátette: „Ne felejtsük el, hogy azokban az országokban – például Németország –, amelyek szakképzését mi példaadónak, mintaadónak tekintjük, a szakképzés nagyon jelentős része érettségi utáni szakképzés”.

A csökkenő gyermeklétszám indokolta, hogy Balassagyarmaton két szakközépiskolában is megszűnnek a gimnáziumi osztályok – állítja a nógrádi város alpolgármestere. Csach Gábor úgy látja: Nyugat-Nógrádban nem maradnak magas szintű képzés nélkül a továbbtanulni vágyók, mert a városnak van egy olyan intézménye, amely csak gimnáziumi osztályokat indít.

A győri Krúdy Gyula iskolában valamint az intézmények ranglistáján előkelő helyen szereplő váci Boronkay György középiskolában is felmerült a kérdés, hogy indíthatnak-e jövőre gimnáziumi osztályokat – ahogy arról november elején beszámoltunk.

Továbbá arról is írtunk, hogy a győri középiskolában a gimnáziumi képzés mégsem szűnik meg, miután a Nemzetgazdasági Minisztériumot meggyőzték a helyi fideszes politikusok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.