A Jobbik veszített népszerűségéből, a baloldal súlytalan

Utóbbi azért különösen rossz, mert a tőlük elfordulók miatt egyre dagad a rejtőzködők tábora.

MTI
2015. 11. 25. 12:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmérésből az is kiderül, hogy a magyarok kétharmada elégedetlen a baloldal munkájával. Az MSZP számára különösen rossz jel, hogy a teljes népesség 18 százaléka még mindig Gyurcsány Ferenc DK-elnököt tartja a baloldal vezetőjének, miközben Tóbiás József szocialista pártelnököt csupán 5 százalékuk – közölte az intézet.

A kutatás szerint a Jobbikkal szeptemberben a teljes népesség 17 százaléka szimpatizált, októberre viszont 5 százalékponttal 12 százalékra csökkent a párt tábora. Novemberre a Jobbik-tábor – hibahatáron belül – további 1 százalékponttal 11 százalékra csökkent. Mindez azt jelenti, hogy szeptemberhez képest harmadával kevesebben szimpatizálnak a Jobbikkal, vagyis Vona Gábor pártelnök néppártosodási stratégiája nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket – teszik hozzá.

Közlésük szerint az őszi időszak nyertese továbbra is a Fidesz–KDNP. Tábora szeptemberre a teljes népességen belül 34 százalékra erősödött vissza és novemberben is tartotta ezt a szintet.

Ugyanakkor a baloldal továbbra sem tudott erősödni. A szocialisták változatlanul 7, a DK 5, az Együtt – 1 százalékpontos veszteséggel – 1, a PM ugyancsak 1, az LMP továbbra is 4 százalékon áll. Az egyéb pártot támogatók aránya 2 százalék. A rejtőzködők és nem szavazók összességében az októberi 32 százalék után ezúttal a teljes népesség 35 százalékát teszik ki – derül ki a felmérésből. Mindez azt jelenti – folytatják –, hogy az ellenzéki pártoktól elfordulók egyre nagyobb arányban erősítik a rejtőzködők táborát.

A várható választási eredményhez legközelebbi adatok (potenciális szavazók) alapján a pártok támogatottsága a következő: Fidesz–KDNP 48, Jobbik 22, MSZP 9, DK 7, Együtt 2, PM 1, LMP 6,  egyéb pártok pedig 5 százalék.

Továbbá a magyarok kétharmada elégedetlen a baloldali pártok munkájával. Míg az MSZP-szimpatizánsok inkább elégedettebbek (52 százalék), addig a DK támogatóinak háromnegyede elégedetlen a baloldal teljesítményével – derül ki a kutatásból.

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2015. november 14–19. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék – tartalmazza a közlemény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.