A kvóták mellett a Jobbik a korrupcióról is kérdezne

A párt csatlakozik a Fidesz aláírásgyűjtéséhez, utóbbi papírtigrisezéssel reagált.

MTI
2015. 11. 05. 14:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki pártelnök károsnak, fenntarthatatlannak és igazságtalannak minősítette a kvótarendszert és pártpolitikán felül álló ügyként hivatkozott az elutasítására.

Értékelése szerint a kvóta nem megkímélné a migrációs nyomástól Európát, hanem ellenkező hatást váltana ki, meghívólevélként hatna a 10-20 millió elindulást fontolgató migránsra, mondván, elkészült a mechanizmus, amivel elhelyezik őket az unióban. Hozzátette: nehezen tudja elképzelni, mi alapján tartanák a bevándorlókat egy adott tagállamban, miközben alapvető vívmány az emberek szabad mozgása az EU-n belül.

A kvóta igazságtalan, mert azokat a tagállamokat is büntetni kívánja, amelyek a kezdetekkor kijelentették, hogy nem kívánják magukat ilyen nyomásnak kitenni – mondta, hozzátéve: támogatni fogják, ha a kormány az Európai Bíróságon megtámadja a rendszert, és várják a parlamenti vitanapot is.

A Jobbik elnöke az európai polgári kezdeményezést gyenge intézménynek minősítette, egy európai referendumhoz pedig az alapszerződések módosítását tartotta szükségesnek. Legkönnyebben a hazai népszavazást tartotta megvalósíthatónak, jelezve, kérdéses, hogy lehet-e ilyet tartani uniós ügyben. A fideszes aláírásgyűjtésre vonatkozóan úgy reagált: minden szalmaszálba kapaszkodni kell, ki kell állni a nemzeti ügy mellett.

Vona Gábor ugyanakkor felvetette: a migráció mellett a korrupciótól is félteni kell Magyarországot, ezért az aláírásgyűjtő íveken antikorrupciós javaslataikról is kérdeznék az embereket. A konkrét kérdésekről és a megvalósítás technikai részleteiről következő ülésén dönt a Jobbik elnöksége – fejtette ki, megjegyezve: célszerű lenne közös akciót indítani, nyitott a frakciók megállapodására. Arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt és Kósa Lajost, a Fidesz frakcióvezetőjét, hogy ők is csatlakozzanak a Jobbik javaslataihoz.

A Fidesz véleménye szerint Vona Gábor pártelnök és a Jobbik „egy papírtigris”, mert hónapok óta ígérgeti, hogy tesznek valamit a kötelező menekültkvóta ellen, de ez elmaradt. A kormánypárt közölte: a Fidesz-KDNP által kezdeményezett „Védjük meg az országot” címmel induló aláírásgyűjtésnél mindenkit szeretettel várnak magánemberként, aki ellenzi az uniós kötelező betelepítési kvótát. Hozzáteszik: annak ellenére, hogy a Jobbik idáig semmit nem tett a probléma megoldására, örömmel veszik, hogy egyáltalán aláírásukkal segítik a Fidesz-KDNP munkáját.

Arra is kitértnek, hogy korrupció ügyében Vona Gábor nem kérdésekkel, hanem válaszokkal tartozik az embereknek és a korrupciót üldöző hatóságoknak. Szavaik szerint „Vona Gábor Európa legsúlyosabb korrupciós botrányába sodorta, korrupttá tette és idegen hatalmak szolgálatába állította a Jobbikot”. Válaszoljon végre, hogy „milyen idegen érdekeket szolgál a Kovács Bélákat foglalkoztató Jobbik, és mennyi pénzért teszi ezt” – szólított fel a Fidesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.