A viccpártok hozzák el a megváltást?

Kétfarkú kutyák, anarchisták és sörpártiak szállnak ringbe, hogy megváltsák a világot. Lehet esélyük?

Veczán Zoltán
2015. 11. 24. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pálya erősen balra lejtett – mint a szervezőktől később megtudtuk, azért, mert Török Gábor nem vállalta a fellépést: a semlegesebb Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője, Paár Ádám mellett a Népszabadság főszerkesztő-helyettese, Pető Péter, illetve a magát liberálisnak valló Varga Áron politológus szerepelt a palettán. A kora harmincas résztvevők egyébként érzékelhetően mind szimpatizáltak a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal (MKKP), és ezt nem is rejtették véka alá.

Hogy mi számít viccpártnak? Amelyik sem programjában, sem eszközeiben nem veszi magát komolyan; felemelkedését pedig jellemzően a meglévő politikai elitből való kiábrándultságnak köszönheti – nagyjából ebben a definícióban sikerült megegyezniük a résztvevőknek. Abban is egyetértettek, hogy Nyugathoz képest a viccpártok Magyarországon csak az értelmiség egyik szűk rétegéhez szólnak, a többi kiábrándult szavazó inkább a Jobbik és az LMP szavazótáborát gyarapítja.

Paár a középkori karneváloktól eredeztette a jelenséget, amikor az elit tekintélyét a nép kigúnyolhatta – az európai közéletben a hatvanas években megjelenő viccpártok ennek megfelelően tartottak és

tartanak görbe tükröt a társadalom és a vezetők elé. Ugyanakkor releváns társadalmi kérdéseket is felvethetnek, így szerepük több az egyszerű viccelődésnél.

Egy bizonyos népszerűség után sok viccpártként induló párt egyébként megkomolyodik: a résztvevők példaként említették az olasz Öt Csillag Mozgalmat (M5S), amely Beppe Grillo komikussal az élén húsz százalék körüli eredményt ért el a legutóbbi EP-választásokon. A párt méltányolható kérdéseket vetett fel például a Vaffanculo („b... meg”)-nap keretében, utóbb viszont kemény euroszkeptikus szövegek és utóbb a migránsokkal szembeni állásfoglalása nyomán inkább populista irányba indult el.

Jón Gnarr, Reykjavik 2010 és \'14 között regnáló polgármestere pedig olyan szlogennel nyerte meg a helyhatósági választásokat, mint például

„egyvalamit tudok megígérni: azt, hogy semelyik ígéretemet nem tartom be!”, majd a szociáldemokratákkal koalícióra lépve kőkemény megszorítási programot vitt véghez.

De van fordított történet is: az Észt Függetlenségi Királypárt, amely brit uralkodót hívott volna meg a trónra, de később, miután belátta ennek nevetségességét, viccpárttá alakult át.

Ugyanakkor említettek más kelet-európai példákat is, a lengyel sörbarátok pártja a kilencvenes években több mandátumot is szerzett. Ahogy az MKKP szlogenje is örök életről és ingyensörről szólt – vetette fel Varga, aki szerint Kovács Gergely pártvezetőtől távol áll, hogy bármiféle testületbe beüljön; Kovács egyébként szintén nem áll távol a baloldaltól – mondta.

A viccpártok egyébként többségében baloldali, liberális kötődésűek, ahogy Paár mondta, a partizántaktikával jellemzően a toleránsabb társadalom irányába próbálják elmozdítani a nagyobb pártokat. Mint a legtöbb (40) elvesztett választás rekordját tartó brit Tomboló Lökött Szörnyek Hivatalos Pártja, vagy a német (egyébként Navracsics Tibort az EP-ben csuklóztató) Martin Sonneborn-féle szatirikus újságírók által alapított „A Párt”, amely a Munka, Jogállam, Állatvédelem, Elitképzés és Bázisdemokratikus Kezdeményezés szavak rövidítéséből nyerte nevét, és a berlini fal visszaállításával kampányolt.

Varga pedig hitet tett amellett is, hogy szerinte mi vicces és mi nem: Grillo nem viccnek szánt EU-szkeptikus szólamai nem, Gnarr nőnek öltözése és a melegfelvonuláson részvétele igen.

Pető szerint egyébként a viccpártok valós politikai igényt elégítenek ki, ennek jele, hogy az MKKP ellenplakát-kampányára rengeteg pénzt gyűjtöttek a szimpatizánsok, ezért Magyarországon, ahol a jelen helyzet olyan abszurd, hogy azon már nincs sok karikíroznivaló, célzott akciókkal a kétfarkúaknak nem lenne lehetetlen egy országos lista állítása. Főleg, hogy a 2014-es választásokon már tényleg mindenféle pártot „kitömött pénzzel a kormány”. Varga ehhez hozzátette, hogy a valódi eséllyel induláshoz azért így is hosszú építkezés kell. Paár meg egyedül maradt azzal az elgondolásával, hogy a viccpártoknak valójában nem is kell megkomolyodniuk, hiszen ügyeket generálva így is hathatnak a politikumra.

Abban megegyeztek: minél arányosabb a választási rendszer és minél föderalizáltabb egy ország, annál nagyobb a viccpártok esélye. Varga szerint a kiábrándultság is fontos – a lengyel sörivók a rendszerváltás utáni, Gnarr a gazdasági válság miatti csalódottságot lovagolták meg. Egy másik út az Európai Parlamentbe való bekerülés, ez érvényesült például Sonnebornnál – Pető szerint az MKKP-nak is ez lehet az esélye, mert a magyar és általában a kelet-európai nyilvánosság szerinte „beszűkült és kontrollált”.

Kérdés, hogy meddig mehet el egy viccpárt a kényes kérdések feszegetésében: Paár szerint ehhez kell egyfajta könnyedebb humorkultúra, Koszovóban például életveszélyes lenne etnikai kérdéseken viccelődni. Pető meg amellett kardoskodott, hogy ahogy minden párt, a viccpártok is legitimek, hozzátéve, szerinte a kereszténydemokraták „károsabbak a demokráciára, mint a viccpártok vagy akár a radikális baloldal”. Olyat is mondott azonban, amivel talán könnyebb egyetérteni: vajon hány be nem tartott ígéret kellett ahhoz, hogy ilyen formációk is támogatást kapjanak? „Tehát hajrá!” – üzente az MKKP-nek.

Paár kevésbé mozgalmár módon, de ugyancsak a viccpártok mellett tette le a voksát: amazok visszahozzák a karneváli hangulatot a politikába, amit a felvilágosodás túlzott racionalitása megölt, bírálják nemcsak a pártokat, de a technokráciát is, és visszaperlik a nép jogát az elittel a cselekvéshez. A módszereikből sokat tanulhatna például az LMP, kérdés, képes lesz-e rá.

Varga szerint is inkább használnak, mint ártanak a demokráciának a viccpártok, hiszen amikor Gnarr győzött Reykjavíkban, a szociáldemokraták ennek hatására önkritikát gyakoroltak. A politológus is felemlegette az MKKP ellenplakátkampányát, amellyel a viccpárt gyakorlatilag elvégezte az ellenzék munkáját, és rávilágított, hogy a bevándorlóellenesség micsoda ostoba demagógia (Varga afelett elsiklott, hogy a szövegkörnyezetből kiragadott bibliai vagy Szent István-idézetek sem feltétlenül a tiszta tájékoztatás jegyében fogantak).

Varga ekkor fogalmazott meg kritikát a kétfarkúakkal szemben, felemlegetve a párt színeiben induló Mogács Dániel humorista és Kálmán Olga ATV-s műsorvezető beszélgetését, ami „két percig volt vicces, aztán kifulladt”, Pető viszont negyedszer is elismételte, hogy komplett szektorok szétlopása az országban komolyabb károkat okoz, mint a viccpártok. Paár arra is emlékeztetett, hogy száz éve a régi parlamentekben, a komoly politikában is sokkal „mozgalmasabb” volt az élet, tréfák, beszólások és verekedés is szerepelt a palettán.

Ugyanakkor a „komoly” politikusok részéről is vannak humorra vonatkozó próbálkozások, Varga ezek közé sorolta, amikor Scheiring Gábor LMP-s képviselő buldózerrel vitte be a módosító javaslatát a Parlamentbe, vagy Szanyi „alkoholgőzbe fulladt próbálkozása”, amikor diktatúra kiépítését szorgalmazta. Ugyanakkor a politológus elismerte a Kuruc.info nyelvezetének – „nettó náci”, de – átütő sikerét például az ellenfelekre vonatkozó szótorzításokban

„168 Menóra, Dávidcsillag-Ibolya – ezeken még én is fel-felröhögtem” – mondta, hozzátéve: ez tette siralmassá a másik oldalon a politikai humor hiányát.

A gond ugyanis, hogyha a politikus nem mer viccelni, mert nehéz úgy eltalálni az arányokat, hogy ne magát, hanem a kipécézett ellenfelét tegye nevetségessé – mondta. Pető ezt azzal egészítette ki, hogy a politikusok sajnos „a marhaságok ismételgetését politikailag hasznosabbnak találják, mint a humort”, ezen a téren pedig az ellenzékből is nagyon hiányzik a szellemesség.

Paár szerint ennek okai – lévén a politikusokat mi választjuk – mi magunk vagyunk, illetve a Kádár-, illetve a Horthy-rezsim, amelyeknek köszönhetően beszürkült a társadalom (utóbbival némileg ellentmond, hogy méltatta a két világháború közötti élclapkultúrát).

Ugyanakkor Varga és Pető is egyetértett abban, hogy a humorhoz magabiztosság és tapasztalat kell. A politológus szerint Obama nemcsak azért tud viccelni, mert retorikában „eszméletlen nagy király”, hanem mert túl van sok száz beszéden, Pető pedig hozzátette,

nem véletlen, hogy a legszellemesebbek Orbán és Gyurcsány reakciói a parlamentben, illetve az épp felszálló ágban lévő Jobbik is ügyesen riposztolt,

mint például Mirkóczki Ádám, amikor az ózdi polgármesteri hivatal Árpád-sávosra festését emlegették fel, visszakérdezett: „ha szivárványosra festenék, az jobban tetszene, ugye?”

A nevetségessé válás egyébként komoly kockázati tényező – erre világított rá Varga szerint a beszélni alig tudó jelöltekkel készült MDF-kampány is, amelyet egyébként egy angol konzervatív kampányról próbáltak lemásolni – rosszul. Ahogy jó kérdés, kinek a felelőssége a Falus Ferenchez köthető vizes vödrös kampányvideó engedélyezése is, amely végleg betette a kaput Falus politikusi karrierjének.

„A viccpártok csak rontanak a helyzeten”

Vonatkozó – bár más fókuszú – véleménycikkünket ide kattintva olvashatja!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.