Beköltözik a nemzetbiztonság a szerkesztőségekbe?

Egy módosítónak köszönhetően akár meg is tehetnék. A lapkiadók egyesülete tiltakozik, a kormány cáfol.

MNO
2015. 11. 04. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető múlt héten nyújtott be módosítócsomagot a rendvédelmi szervek jogviszonyáról. A 34 oldalas dokumentum 38. paragrafusa szerint – ha azt a nemzetbiztonsági szolgálatok főigazgatói kezdeményezik – egy sor intézmény, köztük az alkalmazás- és tartalomszolgáltatók kötelesek jogviszonyt létesíteni.

Az illetékes minisztérium az Indexnek nem cáfolta, hogy ilyen értelmezése lehet a javaslatnak. A belügyi tárca ugyanakkor közölte: „a törvényjavaslathoz kapcsolódóan módosító javaslatok benyújtására kerül sor, melyekről a honvédelmi és rendészeti bizottság várhatóan jövő heti ülésén fog dönteni” – vagyis még semmi nem dőlt el.

Pintér egyébként a módosítócsomag indoklásában nem tér ki külön arra, hogy mégis milyen tartalomszolgáltatókra gondol, hiszen ez tág kör, az internetes szolgáltatóktól a zenei megosztó site-okon át az online, újság- rádió- és televízió-szerkesztőségekig terjed.

Hasonló szabályok vonatkoznának egyébként a nemzetbiztonság szempontjából különleges fontosságú állami szervekre, a tartós állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetekre, a hírközlési és postai szolgáltatókra, a központi energiaellátóra vagy éppen a hadiipari kutatással foglalkozó üzemekre és intézményekre is.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete közleményben tiltakozott és a hivatkozott módosítás azonnali visszavonását követeli. „Ez a jogszabály törvénybe iktatása esetén durván beleavatkozik és sérti a vállalkozások alaptörvényben, uniós szerződésekben és más egyéb jogszabályokban rögzített függetlenségét, illetve szabadságát, csorbítja a sajtószabadságot és elősegíti a cenzúrát” – írják.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerdai közleménye szerint félremagyarázás, hogy titkosszolgálati munkatársak kerülnének az online tartalomszolgáltatók szerkesztőségeibe.

Mint írják, az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslatot „a magyar ellenzék tudatosan félreértelmezi és félremagyarázza: azaz szó sincs arról, hogy online újságok/tartalomszolgáltatók szerkesztőségeibe kerülnének titkosszolgálati munkatársak”.

A közlemény szerint a javaslat „azt teszi lehetővé, ami eddig is így volt”, nemcsak Magyarországon, hanem a világon mindenhol intézményesült formában, vagyis hogy a távközlési szolgáltatóknál – például a mobiltelefon-társaságoknál – legyenek ilyen alkalmazottak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.