BM: Nem akartuk sérteni a sajtószabadságot

A tárca leszögezte: a Belügyminisztérium a jövőben is a törvényes keretek között kívánja tartani a titkosszolgálatok tevékenységét.

MTI
2015. 11. 06. 12:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Belügyminisztérium ezt annak kapcsán közölte, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint a törvénymódosítás lehetővé tenné a nemzetbiztonsági szolgálatoknak, hogy munkatársait a tartalomszolgáltatók, médiavállalkozások munkavállalói között foglalkoztassa. A tárca az MTI megkeresésére leszögezte: a Belügyminisztérium a jövőben is a törvényes keretek között kívánja tartani a titkosszolgálatok tevékenységét.

A titkosszolgálatok tevékenységét szabályozó jogszabálytervezeteket a korábbiaknál pontosabban és közérthetőbben kívánták megfogalmazni, a szakmai fogalmak „jogi leképezése” azonban nem minden esetben történt meg, ez vezethetett a félreértelmezésekhez – derül ki a közleményből.

A törvényjavaslat benyújtása előtt és a benyújtását követően folytatott ötpárti egyeztetéseken ezek a fogalmak kikristályosodtak, a közös munka eredményeként a kitűzött célt elérték – áll a közleményben.

A tárca egyúttal megköszönte valamennyi javító szándékú felvetést, javaslatot, amelynek eredményeként eredeti céljának megfelelően készült el a törvényjavaslat. A jóhiszemű vagy éppen szándékos félreértelmezések semmit nem vonnak le a jogszabálytervezet szakmai értékéből – írták.

Csütörtökön írtunk arról, hogy saját védekező érveit hatástalanította volna a kormány, ha valóban nyíltan titkosszolgálati embereket küld tartalomszolgáltatókhoz. Vas Imre módosítójával aztán a kormány kihúzta a tartalomszolgáltatókra vonatkozó részt, mint azt az Origo nyomán közöltük. Mint beszámoltunk róla, a hírszerzés és a média együttműködése korántsem példa nélküli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.