Dönteni kell az új budapesti nagykórházról

Neuralgikus pontnak nevezte a helyszín kérdését Balog Zoltán, jelezve, a legtöbb érv Buda mellett szól.

MTI
2015. 11. 27. 19:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balog Zoltán neuralgikus pontnak nevezte a helyszín kérdését, jelezve, a legtöbb érv Buda mellett szól, ugyanakkor azt is mérlegelni kell, hol van megfelelő méretű, jól megközelíthető terület. Megjegyezte, hogy egy megfelelő hídhoz közeli kórház a pesti oldal ellátásában is részt vehet.

Mint mondta, ettől a kérdéstől nem lehet elválasztani a János-kórház ügyét, ugyanakkor hozzátette: ott gondok vannak az intézmény megközelíthetőségével és az elavultnak számító, pavilonrendszerű épületekkel.

Megemlítette, számításba kell venni a tervezés során az új kapacitásokat létrehozó Korányi-projektet és a Honvédkórház kimerítetlen lehetőségeit, illetve a Sportkórház félig kész, üres budai épületét is.

Már régen nem pénzkérdés az ingyenes gyermekétkeztetés megteremtése – hangsúlyozta a rádióműsorban az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán szerint „az elérés és az elérhetőség” megoldása a legfőbb feladat, vagyis az, hogy a rászorulókhoz tényleg eljusson, amit az állam az önkormányzatokkal összefogva kínál, de ez mentális kérdés is, mert az érintettek bizalmatlanok a készpénzjuttatások helyetti állami gondoskodással szemben.

A miniszter szerint mindebben elengedhetetlen az érintettekkel közvetlen kapcsolatban állók, így a civilszervezetek, az egyházak és az önkormányzatok részvétele.

A pazarlást semmiképpen nem szabad megengedni – jegyezte meg Balog Zoltán, hozzátéve: amikor az óvodások 85-90 százaléka ingyen étkezik, be kellene vezetni az angolszász gyakorlatból ismert, feltételekhez kötött támogatást.

Nem a gyerekek étkezéséért kellene fizetni, hanem azért az ételért, amelyet nem mondtak le a szülők időben – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.