Ezrek nem jutnak családi pótlékhoz

Háromezer Ausztriában dolgozó magyar család nem jut hozzá a jogosan járó osztrák családi pótlékhoz.

Horváth Csaba László
2015. 11. 19. 5:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kérelme ellenére hónapokig nem jut hozzá az Ausztriában dolgozó magyarok közül háromezer család az osztrákok által folyósított családi pótlékhoz, így több százezer forinttól esnek el a háztartások. A problémát a magyar és osztrák hivatalok közti lassú ügyintézési folyamat okozza. A Miniszterelnökség lapunk érdeklődésére elismerte, hogy az eljárások egy része súlyos késedelmet szenved. Tájékoztatásuk szerint a kormányhivatalok áprilisban vették át a családtámogatási ellátásokkal kapcsolatos feladatokat a Magyar Államkincstártól, így előbbiekre több ezer folyamatban lévő ügy zúdult rá.

Mint írták, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal családtámogatási osztályára kirívóan nagy terhet róttak az Ausztriában dolgozó magyarok kérelmei. Habár a hivatal a felhalmozódott ügyszám miatt az érintett osztályon 18-ról 45 főre emelte az ügyintézők számát, így is ezrek kérelme szenved késedelmet.

A problémára Farkas Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője hívta fel a figyelmet, aki írásbeli kérdéssel fordult Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez az ügyben. Mint írta, több ezer Ausztriában dolgozó magyarnak kell nélkülöznie, mert nem jutnak hozzá az osztrák családi pótlékhoz. Rámutatott, ehhez a munkavállalónak előbb le kell mondani a hazai támogatásról, ám ez akár fél évig is tarthat. Ugyanakkor – ahogy fogalmazott – a legnagyobb probléma, hogy a támogatás folyósítását már gyakran egy hónap elteltével megszüntetik, ám az ausztriai támogatásra még hónapokat kell várni. A képviselő arról is érdeklődött a miniszternél, ki fogja kártalanítani a pórul járt magyarokat, hiszen meg nem erősített hírek szerint jövő januártól Ausztriában megszüntetik a visszamenőleges kifizetéseket, így több ezer eurótól eshetnek el a kérelmük elbírálására váró családok.

Lázár János szerint a problémát az áprilisi váltás okozza, jelen esetben a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal leterheltsége. Mint írta, az átvételkor azt tapasztalták, hogy közel tízezer igénylést nyújtottak be, így számos esetben már ekkor sem volt reális esély az ügyek határidőben történő lezárására. Kiemelte, hogy a megemelkedett ügyszámmal párhuzamosan nem növekedett az ügyintézők száma, ezért a munkavállalók átcsoportosítására volt szükség. Szerinte az ügyintézési idő azért is hosszú, mert a két ország közt még mindig papíralapon történik az adatcsere. Lázár közölte: a tervek szerint 2016-tól bevezetik a tagországok közötti elektronikus adatcsere rendszerét, ami felgyorsíthatja az ügyintézést.

A külföldi magyar munkavállalókat viszont mindez vélhetően nem boldogítja, ugyanis addig is hatalmas bevételtől esnek el. Összehasonlításképpen: Magyarországon egy átlagos családban két gyermek után 26 600 ezer forint, míg három gyermek után 48 ezer forint családi pótlék jár. Ausztriában ugyanez az összeg jóval magasabb. Két, három év feletti gyermek esetében több mint 72 ezer forint a járandóság, három kiskorú esetén pedig ez az összeg meghaladhatja a 110 ezer forintot. Amennyiben fél évig húzódik az eljárás, akkor akár több mint félmillió forinttól is eleshet a család.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.