Hiller: Koordináció lehet a népvándorlás mögött

A volt szocialista pártelnök nem akar mások által megrágott dolgokat a szájába venni.

MNO
2015. 11. 05. 9:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Én nem keresem Orbán Viktor kegyeit” – mondta Hiller István a Heti Válasznak azzal kapcsolatban, hogy a miniszterelnök elismerően nyilatkozott róla a bibós szakkollégistáknak tartott előadásában. Elmondta: jólesik neki az elismerés, de ettől függetlenül le akarja váltani a kormányt.

Az egykori MSZP-elnök szerint a lengyel baloldal bukása miatt még nem fog megbukni a pártja, de a lengyel történések üzenetét fel kell ismerniük: nem csak a baloldal lehet a jobboldal ellenfele. Szerinte a politikai közép jobbra tolódott sok országban, így a szélsőjobboldal erősödése után többosztatú politikai terek jöttek létre.

Hiller úgy véli, a szocialistáknak „lehet a legnagyobb tartaléka a bizonytalanok között”, ő pedig azon dolgozik, hogy újjászervezze a baloldal intellektuális hátterét. „Meg kell mozdulni végre. Nem garantálom, hogy pár hónap alatt hozzuk az eredményeket, de 2018-ra igen” – tette hozzá a politikus, aki azt is elmondta, ha felkérik a pártvezetés egyik posztjára, nem fog elugrani előle. Hiller azt is elmondta, büszke magyar és büszke baloldali, majd hozzátette:

„Ki kell mozdítani az MSZP-t a mindig másokhoz igazodó attitűdből. Nem vagyok hajlandó úgy politizálni, hogy mások által megrágott dolgokat veszek a számba. Nem kullogni kell a kormány és ellenzéki társaink után, hanem saját arcot mutatni.”

A déli határkerítéssel kapcsolatban megismételte, amit kedden mondott az Inforádióban: ennél jobb megoldást eddig nem látott. Jó megoldási javaslatokat olvasott nyugati országokból, de amint elért hozzájuk a folyamat, összedőlt a rendszer – tette hozzá Hiller, aki szerint a migránsok hazájában kell rendet teremteni ahhoz, hogy a hullám alábbhagyjon. Az iszlám térhódításával kapcsolatban kijelentette, hogy az eddigi tapasztalatok kudarcosak, majd hozzátette:

„A mostani mozgás befolyásolja Európa jövőjét. A vándorlást látva azt sem tartom kizártnak, hogy a dolog mögött valamiféle koordináció van.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.