Indokolatlan előnnyel növelte cégét Schmidt Mária

A vetélytársak nem is tudtak a BIF-részvények értékesítéséről.

MNO
2015. 11. 25. 16:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég robbant a hír, hogy az állam eladja az OTP-részvényeit, a befolyt milliárdos összeg pedig a költségvetést gyarapítja. Szintén állami tulajdonba tartozik a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. részvényeinek 5 százaléka, ám ezt nem vitték tőzsdére, hanem egyszerűen Schmidt Mária és családja tulajdonában lévő cégnek értékesítették – adta hírül a Hvg.hu. A portál úgy értesült, hogy az eladott részvények még a 2011-ben bekebelezett magánnyugdíj-pénztári vagyon részeként kerültek állami tulajdonba – várható volt, hogy ezeket az állam előbb-utóbb piacra dobja.

Nem volt azonban meglepő, hogy kinél landoltak a részvények. „Schmidt, illetve a családi cég eddig is a cég egyik legjelentősebb részvényese volt, az állami részvények megszerzése előtt a BIF-részvények közel negyedével rendelkezett” – emeli ki a HVG. A részvények megszerzésével Schmidt Mária családi vállalkozásának a részesedése jelentősen nőtt a BIF-ben. Ezzel a lépéssel a többi részvényes körében feszültséget keltett, akik ráadásul nem is tudtak az egész tranzakcióról. Továbbá politikai indokokat sejtenek a háttérben.

A portál megkérdezte az állam oldaláról eljáró Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt.-t, amely elismerte, hogy meg sem keresték a BIF Nyrt. egyéb tulajdonosait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.