Kilencszázalékos lépések

A szakszervezetek fokozatos bérfelzárkóztatást akarnak a létminimum eléréséig.

Markotay Csaba
2015. 11. 12. 10:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt mondta lapunknak a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azután, hogy beszámoltunk róla: a hazai bérek négy-ötszörösét vagy akár még többet is könnyen megkereshetnek a külföldön munkát vállaló magyarok, és szinte bármilyen szakmában hasonlóan nagyok a különbségek az itthoni és a külföldi keresetek között.

Kordás László kifejtette, hogy a jelentős bérkülönbség ledolgozása nem megy egyik napról a másikra, ezért tudatos, többlépcsős bérfelzárkóztatásra van szükség. Ezért javasolta a szakszervezeti oldal, hogy a következő három évben évi 9 százalékkal emelkedjen a minimálbér, és a stratégiai cél, hogy a nettó érték érje el az egy főre számított létminimumot.

Szeretnék elérni azt is, hogy a most 16 százalékos szja (amely jövőre 15 százalék lesz) 9 százalékra mérséklődjön, ezzel a négyszer 9-es programmal az érdekképviseletek szerint jelentősen csökkenthető a bérlemaradás. Arra a felvetésre, hogy jövőre ennél jóval szerényebb, 2 százalék körüli minimálbér-emelést akar a munkaadói oldal, kiemelte: a folyamatban mind a három oldalnak részt kell vállalnia, a kormány például azzal tud segíteni, ha csökken a jövedelmeket terhelő adóelvonás.

Az alig másfél hete kezdett bértárgyalásokon egyelőre csak a szakszervezetek fejtették ki hivatalosan, milyen emelést szeretnének jövőre. A kormányoldal álláspontjáról hiába kérdeztük a nemzetgazdasági tárcát, egy hete nem kapunk választ ezzel kapcsolatos kérdéseinkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.