Kiszáll az állam az ebtenyésztés felügyeletéből

Mindössze a nemzeti kutyafajták felügyeletét tartja meg.

MTI
2015. 11. 04. 18:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervezethez fűzött magyarázat a módosítást az ebtenyésztés közel húsz éve tartó kaotikus helyzetével magyarázza, amelyet le kell zárni. Ezért a kormány azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy a nemzeti ebfajták kivételével az állami kontroll az ebtenyésztés felett szűnjön meg, vagyis az állam – az említett fajták kivételével – vonuljon ki e szabályozásból.

A tervezet kiemeli: nemzeti ebfajtának kell tekinteni azt az ebfajtát, amely Magyarország természetföldrajzi környezetében alakult ki, illetőleg tartásának, használatának és tenyésztésének történelmi hagyománya van. A nemzeti ebfajták jegyzékét a szakminiszter állítja össze. Ugyancsak a miniszter határozza meg a nemzeti ebfajták genetikai fenntartásának rendjét is.

A szakminiszter állapítja meg a vadászatra alkalmazott ebek használatának, valamint vizsgáztatásának szabályait is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.