Lázár már a román–magyar határra mutogat

Meg kell védeni a makói térséget, ha a migránshullám a magyar–román határra tevődik át – jelentette ki a miniszter.

MTI
2015. 11. 21. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár János úgy fogalmazott, ha Ausztria, Szlovénia és Horvátország határán megépülnek a biztonsági határzárak, van rá esély, hogy a makói térség kerül nyomás alá. Azok, akik szervezik a menekültek útját, irányt fognak váltani, új útvonalakat keresnek. Magyarország az elmúlt évben ezer embercsempészt fogott el. Akik eljuttatják a menekülteket Görögországig, majd Belgádba és nyugat felé, azok megszervezik ezt az akciót is, ezt tapasztalhattuk is a magyar határnál – jegyezte meg.

A kormány konkrét előkészületeket tett, beszerezte a kerítésépítéshez szükséges alapanyagot, kiadta az utasítást a rendőrségnek és a honvédségnek, hogy álljon készen a határzár megépítésére. A szerb–magyar határtól a Marossal párhuzamosan már elkezdődött az előkészítő munka – tudatta a miniszter.

A térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő fideszes politikus a helyi fejlesztésekről elmondta, a kormány várja Makó kezdeményezéseit, hiszen a települést kiemelt szövetségesének tekinti, főként – mivel éppen a bevándorlás miatt – a város térsége frontvonallá válhat.

A már befejezett beruházások közül Lázár János kiemelte az 1,6 milliárd forintból Földeák és Makó, illetve az 1,2 milliárdból Makó és Csanádpalota között épült utat. Hozzátéve: már elkezdődött a kiszombori elkerülő út előkészítése, amely 4-5 milliárd forintból valósulhat meg.

Lázár János közölte, Makovecz Imrének egy tucatnyi olyan terve maradt, amely befejezhető, ebből kettő kötődik Makóhoz: a Hagymatikum élményfürdő szárnya és a könyvtár átépítése. A Makona tervezőiroda dolgozik mindkét beruházás előkészítésén. A könyvtár átépítése másfél, míg a fürdő bővítése kétmilliárd forintba kerül, mindkettőnek kész kell lennie vagy a befejezéshez kell közelítenie 2018-ra – mondta a tárcavezető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.