Levegőben lóg a rekordbírság

A vörösiszap-katasztrófa után becsléssel állapították meg a vízszennyezés mértékét.

Velkei Tamás
2015. 11. 28. 12:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság megállapította, hogy a hulladékgazdálkodási és a vízszennyezési bírságot a hatóság becsléssel állapította meg, előbbit csak több hónappal a katasztrófa után végzett helyszíni szemle adatai alapján, míg utóbbi eljárásban a szakvélemény is rögzítette, hogy a becslés alapjául szolgáló adatok hiányosak. Az e tárgykörökben hozott határozatokat ezért hatályon kívül helyezték, és új bizonyítási eljárást rendeltek el.

A bíróság kimondta ugyanakkor, hogy a gátszakadás nem természeti katasztrófa, és nem a hatósági határozatok következménye, ezért a Mal nem mentesülhet a közigazgatási jogi felelősség alól. Az e perben felperes Mal megsértette az egységes környezethasználati engedélyben foglaltakat, amikor telephelyéről a vörösiszap-hulladék a szállítóvízzel együtt a környezetbe került.

A három éve indult perben a Mal az ellene hozott határozatok hatályon kívül helyezését kérte a bíróságtól. A cég arra hivatkozott, hogy mentesül a közigazgatási jogi felelősség alól, mert a X. számú vörösiszap-tározó kazetta létesítésére a hatóságok kötelezték, amelyek a terület kiválasztásakor, a tervezéskor és az engedélyek kiadásakor elmulasztották az ellenőrzési kötelezettségüket. A felperes kitartott amellett is, hogy az engedélyben foglaltakat betartotta, a hulladékgazdálkodási előírásokat nem szegte meg, a védett természeti területen és a Torna patakban visszafordíthatatlan károsodást nem okozott a katasztrófa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.