Lőttek a 3-as metró felújításának?

Tarlós István egy interjúban azt mondta: ha a kormány nem biztosít forrásokat, akkor nem lesz felújítva.

MTI
2015. 11. 25. 6:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A fővárosi közösségi közlekedés finanszírozása 25 éve megoldatlan, mi öt éve nyűglődünk vele. Nem vagyok türelmetlen, de ez az ütemterv kezd értelmetlenné válni a számomra” – jelentette ki a főpolgármester, aki kitért arra, hogy Lázár János kancelláriaminisztert nem érzi kompetensnek Budapest érdekeinek védelmében.Tarlós István az interjúban elmondta, hogy a BKV 10 milliárddal növelte árbevételét, és öt éve pozitív az üzemi eredménye. Hozzátette: a kormány ugyan átvállalta a cég adósságait, de jövőre 6 milliárddal csökkentenék a támogatást, és ezt nem fedezi az eltűnő kamatterhek 3 milliárdja.

Szólt arról, hogy a főváros továbbra sem kap pénzt a HÉV- és a buszjáratok finanszírozására Budapest közigazgatási határán kívül. „Az agglomerációs közlekedés évi 15,9 milliárd forintba kerül, miközben az ebből származó bevétel 4,2 milliárd. A kedvezményes és díjmentes bérletekből származó veszteséggel együtt évente 30 milliárd forint hiányzik a BKV kasszájából. Ez a vita tárgya.”

Elmondta, hogy ha a kormány nem biztosít forrásokat a 3-as metró felújítására akár állami, akár uniós pénzből, akkor nem lesz felújítva. „Próbálja meg a kancelláriaminiszter annyiból működtetni a BKV-t, amennyit erre nekünk adnak. Ha sikerül, akkor ő nyert. Ha nem, akkor valakinek mondania kellene valamit.”

A főpolgármester megjegyezte ugyanakkor, hogy Orbán Viktor ígéretet tett neki arra: a fővárosi cégek legalább 2019-ig önkormányzati kézben maradnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.