Ma tárgyalnak a felsőoktatásban dolgozók béremeléséről

A javaslatban megjelölt januári időpontot a bevezetésre továbbra is tarthatónak látják.

MTI
2015. 11. 04. 13:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felsőoktatási államtitkár ezekről a pontosításokról a kormánydöntés előtt nem kívánt részleteket közölni, azt ugyanakkor hangsúlyozta: a javaslatban megjelölt januári időpontot a bevezetésre továbbra is tarthatónak látják. (Az eredeti javaslatban az szerepelt, hogy 2016-tól az adjunktusok bére 32 százalékkal, a tanársegédeké 25 százalékkal növekedhet; ez azt jelenti, hogy előbbiek 70 ezer, utóbbiak  40 ezer forinttal kapnának majd többet, mint az idén.)

Az MTI azon kérdésére, hogy az előző évekhez hasonlóan a jövő évre vonatkozóan is állapítanak-e meg bizonyos szakoknál előzetes ponthatárokat a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) egyeztetve, közölte: a HÖOK-kal hamarosan megkezdik a megbeszéléseket. Jelenleg az elmúlt évre vonatkozó elemzések zajlanak, amelyek kiterjednek a munkaerő-piaci adatokra, felvételi jelentkezésekre, intézményi kapacitások változására, és érintik a szakstruktúra átalakításakor felmerült kérdéseket is – tette hozzá Palkovics László.

Kitért arra is, hogy a hallgatói kompetenciamérések technikai feltételeinek kialakítása jelenleg zajlik. Ebben az évben a hallgatók eddig nyújtott teljesítménye – érettségi, korábbi bizonyítványok eredményei, releváns felvételik – alapján készítettek egy kompetenciaprofilt, amely jövőre kiegészül a korábban említett kompetenciateszttel. Ezt a folyamatot az Oktatási Hivatal fogja koordinálni, az eredményeket a korábban szokásos módon – a diplomás pályakövetési rendszeren keresztül – nyilvánosságra hozzák. Általános bevezetése 2016 szeptemberétől várható. További kérdésre a felsőoktatási államtitkár közölte: elkészült a konzisztóriumokra vonatkozó végrehajtási rendelet, amely tartalmazza a jelölési szabályokat is.
A rendelet megjelenését követően az intézmények és a minisztérium felhívást tesz közzé a jelölésre, amelynek a tervezett lezárási határideje december 15-e. Ilyen módon január elsejével a konzisztóriumok felállhatnak – ismertette Palkovics László.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.