Máthé: Közösségként éltük túl a Gulágot

Néma főhajtással és koszorúzással tisztelegtek szerda reggel a Gulág áldozatainak emlékkövénél.

MTI
2015. 11. 25. 9:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese beszédében hangsúlyozta: ez a nap nemcsak az emlékezés, hanem a hazatérés napja is. Felidézte: 1953-ban ezen a napon tért haza 1500 politikai elítélt a Szovjetunióból. Világossá tették, hogy a „földi pokolból is van visszaút” – mondta. Az elnökhelyettes szerint kötelességünk igazságot szolgáltatni a halottaknak, magyar elődeinknek. Ezzel együtt felhívta a figyelmet arra, hogy bár sokan meghaltak,

„mi, magyarok közösségként túléltük”.

A fővárosi Honvéd téren tartott megemlékezésen részt vett még és koszorút helyezett el mások mellett Szegő László dandártábornok, a köztársasági elnök főhadsegédje, Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Kun Szabó István, a tárca társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, valamint több más kormányzati, állami és civil szervezet, továbbá pártok képviselői. A központi megemlékezések 11 órakor a Nyugati téren folytatódnak, ahol megnyílik a Befagyasztott emlékezet című, december 5-ig látogatható rendhagyó kiállítás.

Az Országgyűlés 2012. május 21-én döntött arról, hogy november 25. legyen a Szovjetunióba elhurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja, mert 1953-ban ezen a napon 1500 politikai elítélt érkezhetett haza a Szovjetunióból. Ezen a napon arra a mintegy 800 ezer magyarra emlékezünk, akit 1944-től kezdve hadifogolyként vagy internáltként a Szovjetunióba hurcoltak többéves kényszermunkára, illetve akiket a második világháborút követően a folyamatosan kiépülő kommunista diktatúrában koholt vádak alapján évekre, évtizedekre száműztek a Gulág rabtelepeire. A kormány döntése értelmében 2015 a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.