Menekültügy: három fronton harcol a kormány

Magyarország kerítéssel védi a határt, küzd a kvóta ellen és fenntartja a rendkívüli válsághelyzetet.

MNO
2015. 11. 05. 16:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár János a német kancellár bejelentésére reagálva, miszerint legalizálni kellene a bevándorlást, kijelentette: Németország a saját akaratát rá akarja kényszeríteni Európára. Ha Németországnak lelkiismeret-furdalása van valami miatt, és bárkit le akar telepíteni, azt megteheti, de az nem lehet kötelező Magyarország számára – fűzte hozzá.

A kancelláriaminiszter arról tájékoztatott, hogy három fronton harcol a kormány a bevándorlás ellen. Fenntartja a rendkívüli válsághelyzetet, a kerítés továbbra is védi Magyarországot, valamint harcol a kötelező kvóta és a visszatoloncolások ellen.

Lázár János azt is elmondta, hogy idén 400 ezren lépték át a határt – ha nincs a kerítés, ez a szám 600 ezerre is felkúszhatott volna. A biztonsági határzár működőképes megoldás, szükség van rá, a szomszédoknak is ezt javasolja a kormány – jelentette ki a miniszter. A politikus az osztrákok felől jövő kritikus vádakkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „Ausztria Magyarországgal magas lóról tárgyalt”. Majd hozzátette: a magyar kormány abban érdekelt, hogy a viszony rendeződjön, az együttműködés erősítését hangsúlyozta.

Európai szinten megoldatlan a migráció – emelte ki a miniszter, majd aláhúzta: a magyar megoldás viszont bírja a Visegrádi Négyek támogatását. Példátlanul sikeres, előremutató és mintaértékű a négyek koalíciója, amit az országhatár védelme érdekében kötöttek – jelentette ki Lázár János.

A kitoloncolások kérdését érintve úgy fogalmazott: jelen pillanatban 40 ezer bevándorló esetében jelezte az aktuális tartózkodási helyükként szolgáló állam, hogy visszatoloncolnák őket Magyarországra. A magyar kormány álláspontja az, hogy a kitoloncolás területe Görögország, hiszen itt léptek be először az EU-ba – hangsúlyozta a kancelláriaminiszter. Ott kell biztosítani a támogatást, a megélhetést, a lehetőséget, a boldogulást az embereknek, ahol születtek – utalt a migrációs válságra a miniszter, aki hozzátette, hogy a bevándorlók kétharmada akár gazdasági bevándorló lehet.

Lázár János megdöbbentő fordulatnak nevezte, hogy az LMP, a Jobbik és az MSZP arra kötött koalíciót, hogy szóvá tegye: a külföldiek kimaradnak a földvásárlásból és a nagybirtokosok érdekei sérülnek.

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy a Nemzeti Földalapkezelőnél mintegy 100 ezren érdeklődtek a földárverések iránt, 60 ezren potenciális vásárlóként kértek információkat. A magyar kormány minden körülmények között meg akarja akadályozni, hogy külföldi állampolgár földet vehessen – emelte ki Lázár. Majd tudatta azt is, hogy november 18-án tárgyal a kormány a mintagazdaságok rendszerének felállításáról, ami egyebek mellett az állami ménesbirtokokat érinti.

Az 1500 fő alatti települések akár 30 százalékkal is növelhetik polgármesterük juttatását, ha annak költségét ki tudják gazdálkodni. Ezzel a legalacsonyabban kereső településvezetők jövedelme 75 ezer forintról mintegy 95 ezer forintra emelkedhet. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mindez saját forrásból valósítható meg.

Beszámolt arról is: lazulhatnak a 3000 fő alatti települések vezetőinek összeférhetetlenségi szabályai, így ők más keresőtevékenységet is vállalhatnak a polgármesterség mellett.

Attól függően tehát, hogy ki mekkora és milyen település polgármestere, 30 százalékos eltérítést tesz lehetővé a kormány, de ezt a korrekciót az önkormányzatoknak saját pénzből kell kigazdálkodniuk – jelentette ki a tárcavezető.

A bölcsődei dolgozókra is kiterjesztik a pedagógus életpályamodellt – jelentette be Lázár János. A  tájékoztatás szerint mini, munkahelyi és családi bölcsődék feltételeit dolgozzák ki, a kormányzati szándék szerint könnyebb lesz létrehozni, fenntartani ezeket, illetve az intézmény felügyeletére bízni a gyermekeket.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte azt is, hogy 2017. január 1-jétől napi négyszeri étkezést biztosítanak a gyermekétkeztetésben, és az önkormányzatok helytállására is számítanak a szünidei étkeztetésben. A tárcavezető tudatta azt is, hogy már a gyermek fél éves korától is igénybe vehető a gyed extra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.