Mocsai: A csarnok leégése ellenére sem lesz gond

Szerinte a Testnevelési Egyetem maradéktalanul meg tudja valósítani a mintatantervben foglaltakat.

MTI
2015. 11. 30. 17:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rektor a hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, a környező iskolák, a tizenkettedik kerületi önkormányzat, a szakszövetségek, a Syma Csarnok, a Budapesti Műszaki Egyetem, valamint a sportklubok segítsége lehetővé tette, hogy a tanév második felében fennakadás nélkül folytatódjon az oktatás.

Hozzátette: a leégett csarnok bontási és takarítási munkái már elkezdődtek, mivel lezárult a közbeszerzési eljárás. Jelezte, hogy régészcsoportot kértek fel a tűzben megégett sportolói kézlenyomatok szakszerű mentésére és vizsgálatára, és az eddig elvégzett munka alapján kiderült, a 166-ból több mint 100 rekonstruálható állapotban van.

Mocsai azt mondta, hogy az atlétikai csarnok helyére emlékparkot és uszodát terveznek, új sportcsarnok nem épül a területen. Hangsúlyozta, hogy lezárult a tűzeset vizsgálata, s az idegenkezűséget kizárták. A rektor arról is beszélt, hogy a felújítás költségeinek tervezése folyamatban van, mivel az már jó ideje egyértelmű, hogy az egész intézményt modernizálni kell. Ebben a témában szerinte a héten, akár már szerdán kormánydöntés születhet.

A sajtótájékoztatón Mocsai Lajos bemutatta a Testnevelési Egyetem új szakmai projektjét, amely a Tartalmi-módszertani fejlesztés, valamint pedagógus-továbbképzés a mindennapos testnevelés terén címet viseli, és a Széchenyi-terv keretén belül, európai uniós támogatásból valósult meg. Ebben az általános iskola első osztályába járó diákoktól kezdve a végzős gimnazistákig minden tanuló számára kidolgozott, komplex tanmenet szerepel a mindennapos testneveléshez igazítva.

A program a labdás csapatsportágakban – elsősorban a kézilabdában – szükséges mozgásügyesség és mozgáskoordináció fejlesztésére koncentrál, és úgy modernizálja a mindennapos testnevelést, hogy más sporteszközöket és sportágakat kapcsol be, illetve szervesen kapcsolódnak hozzá gyógytestnevelésre vonatkozó filmek és szakanyagok.

„Ez az egész világ számára példamutató, egyedi szakanyag, és a hozzá kapcsolódó tanulmányok több ezer oldalt tesznek ki”

– mondta Mocsai Lajos, s hozzátette, több száz ember hét-nyolc hónap alatt dolgozta ki a projektet, amelynek reményeik szerint lesz folytatása a többi labdajátékhoz kapcsolódóan, és amelynek nyomán pozitív változás áll majd be a sportági mozgásanyagok elsajátításában.

A projektet hosszú távra tervezték, ezért széles szakmai hálózat kialakításához kezdtek, létrehoztak egy sportági szakmai mentorrendszert, a későbbiekben pedig egy innovatív szakmai hálózatot készítenek el. A projekthez tartozik a kézilabda szakanyagát nemzetközi szinten megjelenítő több mint kétszáz oktatófilm, a testnevelők segédkönyvet, a gyerekek pedig munkafüzetet kapnak.

Győrfi János kézilabda-mesteredző, a Testnevelési Egyetem stratégiai főtanácsadója azt mondta, hogy közel száz iskolában már kísérleteztek a projekttel, a visszajelzések pedig nagyon pozitívak voltak.

„Ez egy olyan modell, amely más sportágakra is kiterjeszthető, a kilencvenéves Testnevelési Egyetem pedig megérdemli, hogy európai és világszintű szakmai hálózat épüljön ki”

– jelentette ki Győrfi.

Mocsai kérdésre válaszolva azt mondta: az uniós támogatás 1,4 milliárd forint volt, a projektnek ebbe a keretbe kell beleférnie, de ez az összeg minden vonatkozó költséget tartalmaz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.