Mocsai cáfol és kampányol

A jövő héten tárgyalja a kormány a TF campusával kapcsolatos terveket. Az intézmény szívesen alakítana ki oktatási tereket a Sportkórház épületeiben.

Kuslits Szonja
2015. 11. 28. 9:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt arról szó, hogy a Testnevelési Egyetem (TF) októberben leégett, háromezer négyzetméteres sportcsarnoka helyére épülhetne az új budai szuperkórház, és az is téves állítás, hogy amennyiben a Sportkórház területén épülne az új budai szuperkórház, a TF elköltözik, és a jelenlegi épületek egy részét a kórház használhatná – nyilatkozta lapunknak Mocsai Lajos azzal kapcsolatban, hogy az Index megírta: a Csörsz utcai teniszpálya helyén építtetné meg a leégett tornacsarnok utódját a Testnevelési Egyetem. A romok helyét parkosítanák, így egy cserével beépíthetővé válna a tervezett építési helyszín, és a Csörsz parkig lehúzódó, óriási campust kapna a TF. A portál felidézte, az október 15-én kigyulladt sportcsarnok teljesen megsemmisült. Az anyagi kár a becslések szerint hárommilliárd forint.

– A leégett csarnok helyén emlékparkot szeretnénk létrehozni, és az uszodát bővíteni – mondta Mocsai. Arról is beszélt, valójában három-négy olyan helyszín ismert, ahol a sürgősségi kórház felépülhet, az egyik például a Szent János Kórház, de végleges döntés még nincs. Ugyanakkor a Sportkórház kitelepítése szerinte már egy évtizede téma. A rektor kiemelte, a Sportkórház feladata az élsportolók világszínvonalú ellátása, erre pedig nem alkalmasak a jelenlegi, rossz állapotú épületek. – A Sportkórháznak kellene egy olyan területre költözni, ahol megfelelőek a feltételek az élsportolók ellátásához. A TF és a kórház épületei egy műemlékvédelmi körbe, a Hauszmann-házak körébe tartoznak, éppen ezért logikus lépés volna, hogy amennyiben a Sportkórház méltó feltételek közé kerül valahol máshol, a megüresedett épületeket a TF hasznosítja. Hiszen ehhez alacsonyabb technológia szükséges, és funkciójukban is inkább egy oktatási intézménynek felelnek meg – mondta Mocsai Lajos. Egyúttal cáfolta a hírportál azon állítását is, hogy a teniszpályára szeretnének építkezni. Mint mondta, a Csörsz utcai Koltai Jenő Sportközponton belül szeretnének felújítást. Beszámolt arról is, már rég tervezés alatt van az egyetem új campusa: nyolc színteret is megvizsgáltak, de régészeti, árvízvédelmi vagy megközelíthetőségbeli problémák merültek fel, például ezért esett ki az a lehetőség is, hogy Csillebércen alakíthatnák ki az új campust. Mocsai arról is beszélt, a kormánytól egyelőre annyi visszajelzést kaptak, hogy elsőként meg kell oldani a Sportkórház jövőjét érintő kérdéseket, ezt követően lehet tárgyalni a TF sorsáról.

Lapunk kereste a Sportkórház főigazgató főorvosát, Soós Ágnest is, akitől szerettük volna megtudni, mi a véleménye a változtatásokról, és egyeztetett-e velük a Testnevelési Egyetem. Vidéki tartózkodása miatt lapzártánkig azonban nem sikerült elérni a kórház vezetőjét, így kérdéseinkre nem kaptunk választ.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) is megkérdeztük, hogy mikor születhet döntés az egyetem átalakításának ügyében, és voltak-e már egyeztetések az intézménnyel, illetve a Sportkórház vezetőségével.

Válaszában az Emmi annyit közölt, a kormány a következő ülésen fogja tárgyalni a Testnevelési Egyetem új campusával kapcsolatos tervet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.