Nagykőrös megyét válthat

Az aláírásokat már leadták a helyi választási iroda vezetőjének.

MTI
2015. 11. 26. 17:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Czira Szabolcs (Fidesz–KDNP) polgármester az MTI-nek elmondta, hogy a majdani népszavazáson két kérdést tennének fel a helyi választóknak. Az első így szól: „Egyetért-e ön azzal, hogy Nagykőrös városban a szennyvízelvezetéshez kapcsolódó önrésztámogatás az érdekelteket illesse meg?”

Hozzátette: azért kérdeznék meg erről a témáról a lakosságot, hogy egyértelmű legyen, az önkormányzatot vagy a víziközmű-társulat érintett tagjait (több mint ötezer háztartást) illeti meg a több száz milliós összeg.

A másik kérdés egy régi óhajt fogalmaz meg, szerintük ugyanis Nagykőrös több szempontból is jobban boldogulna, ha kiválva Pest megyéből és a szomszédos Bács-Kiskunhoz tartozna. A kérdés így szól: „Egyetért-e ön azzal, hogy Nagykőrös város Bács-Kiskun megyéhez csatlakozzon?”

Czira Szabolcs korábban azt közölte az MTI-vel, hogy a Budapesttel közös közép-magyarországi régióhoz tartozásuk miatt a szükségesnél lényegesen kevesebb uniós forráshoz jutnak hozzá, a változással a munkahelyteremtés és a pályázati esélyek szempontjából is jobban járna Nagykőrös.

A polgármester kiemelte, a dél-alföldi régióba, például a Nagykőröstől csupán 15 kilométerre fekvő Kecskemétre sokkal szívesebben viszik a pénzüket a nyugati befektetők, mint a közép-magyarországi régió fővárostól távolabb eső területeire.

Erről a kérdésről egyszer már volt népszavazás, 2013-ban, de a referendum az alacsony, 32 százalékos részvétel miatt eredménytelenül zárult. Akkor egyébként a voksolók 89 százaléka támogatta a megyeváltást.

Czira Szabolcs közölte, a kezdeményezők bíznak abban, hogy az újabb népszavazáson sokkal többen jelennek majd meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.