Nem dzsihadistákat fogott el a TEK

Nem kötődnek muszlim radikálisokhoz a Terrorelhárítási Központ hétvégi akciója során elfogottak.

MNO
2015. 11. 25. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A TEK kedden közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy hétvégi terrorellenes akciósorozatában sorozatlövő fegyverekkel és robbanóanyagokkal rendelkező csoportot fogtak el. A „TEK által kiemelten védett személyek biztonsága érdekében bevezetett operatív intézkedések során” összesen hat embert vettek őrizetbe – tették hozzá.

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke elmondta: a szerdai zárt ülésen Hajdu János, a TEK főigazgatója részletes tájékoztatást adott az akcióról. A titoktartási kötelezettség és a nyomozás érdekeinek figyelembevétele mellett annyit lehet elmondani, hogy nem dzsihadistákat fogtak el, nem a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet „magyarországi sejtjéről van szó”. Zavaros ideológiával rendelkező radikálisokat fogtak el a TEK emberei – tette hozzá.

Molnár Zsolt mellett Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke, valamint Szél Bernadett LMP-s és Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő is azt mondta, hogy az ügy részletei minősített adatok és még tartanak az elemzések. Ugyanakkor megerősítették, hogy komoly bűncselekményt akadályozott meg a TEK, ezért valamennyien elismerésüket, köszönetüket fejezték ki a TEK-nek.

Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja kiemelte: a TEK akciójával kapcsolatban megjelent hírek nem voltak túlzóak, valószínűsíthetően nagyon komoly bűncselekményt sikerült megakadályozni. Nem a TEK pr-akciójáról van szó, hanem komoly ügyről, egy profi módon kivitelezett elhárítási akcióról. Az abban résztvevőket csak dicséret illeti meg – hangsúlyozta a jobbikos képviselő.

Szél Bernadett LMP-s képviselő is azt mondta, hogy reális veszélyt sikerült elhárítani, és ezzel „nagy szolgálatot tettek Magyarországnak”.

A nemzetbiztonsági bizottság mintegy két és fél órás zárt ülésén a Belügyminisztérium és a titkosszolgálatok részletes tájékoztatást adtak a képviselőknek a magyarországi és európai biztonsági helyzetről. A képviselők elmondták: kiemelten foglalkoztak a kedden Törökország által lelőtt orosz harci repülőgép esete nyomán kialakult helyzettel, valamint a november 13-ai párizsi merényletekkel is.

Az Index információi szerint egyébként a TEK egyik kedden bejelentett akciójának négy gyanúsítottjából csak egynek az előzetesbe helyezése merült fel, de szerdán a bíróság ezt is elutasította, mindenki szabadlábon védekezhet. A híroldal úgy tudja, hogy azokat a gyanúsítottakat, akiket nemzetközi terrorizmussal hoz összefüggésbe Hajdu János, a Budaörsi úton fogták el vasárnap dél és egy óra között.

A Fővárosi Törvényszék közleményében az elfogottak szabadon engedését úgy indokolta meg, hogy nincs arra semmilyen adat az általuk birtokolt iratokban, hogy „az édesanyjával és nevelőapjával élő, a második világháború iránt hobbiszinten érdeklődő terhelt bármilyen kapcsolatban állna szervezett bűnözői csoportokkal, terrorszervezetekkel, vagy hogy megszerzett tudását és vegyi anyagait a közrend vagy személyek élete ellen kívánta volna fordítani”.

A közlemény szerint S. Rolandot és másik három gyanúsítottat személygépkocsijukkal 2015. november 22-én igazoltatták, ennek során a gépjármű csomagtartójában egyebek mellett páncéltörő gránátot, repeszgránátot, tojásgránátot, lőszereket, valamint egy lőport tartalmazó zacskót találtak. „Ezeket a tárgyakat a gyanúsítottak egy Veszprém melletti erdőben, fémkereső segítségével találták meg és gyűjtöttek össze az intézkedést megelőző két nap során azzal a céllal, hogy lakásukra szállítsák. S. Roland gyanúsított ruházatában is találtak pisztolylőszereket és lőszerhüvelyeket” – áll a kommünikében.

Az Index is arról ír, hogy az elfogott fiatalok valójában történelemrajongó felvidékiek voltak, nem pedig dzsihadisták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.