Németh Zsolt: A külső határok védelme magyar „brand”

Németh szerint elkerülhetetlen, hogy az USA „belelépjen” a migrációs válság kezelésébe.

MTI
2015. 11. 05. 7:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németh Zsolt a Népszabadságnak adott, csütörtökön megjelent interjújában ugyanakkor azt is mondta, nem mindegy, hogy Amerika ezt a belépést az európai baloldali-liberális felfogás alapján, a magyar származású amerikai üzletember és filantróp, Soros György kottájából játszva teszi meg, vagy osztja a közép-európai országok által képviselt erőteljes biztonságpolitikai megközelítést.

A kormánypárti szakpolitikus úgy vélte, a migrációs válság és a posztkommunizmus lezárása új fejezet nyit Közép-Európa emancipációjában. A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint a külső határok védelme magyar „brand”, és abból nem szabad engedni.

A politikus kulcsfontosságúnak nevezte, hogy Európa és a világ pénzügyileg is segítse Törökországot, mert szerinte tarthatatlan, hogy Ankara állja a török földre menekült több mint kétmillió ember ellátása költségeinek 95 százalékát.

Gőgös is lezárná a határt

Ha nagyon sürgősen nem lesz európai megoldás, ha nem ott oldjuk meg a problémát, ahol keletkezik, akkor tényleg valahogy le kell zárni a külső határokat – mondta Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese a Népszabadságnak.

Hiller István, az az Országgyűlés elnökének keddi, a kerítéssel kapcsolatban tett, vihart kavart nyilatkozatával kapcsolatban nyilatkoztak ellenzéki politikusok. A korábbi MSZP-elnök azt mondta: „Nem szeretem, hogy az országunk határán kerítés van, csak mondjon már valaki ennél jobbat”.

A többi megkérdezett politikus – Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke, Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK elnökségi tagja, Szél Bernadett, az LMP társelnöke, Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külpolitikai főtanácsadója és Szabó Tímea, a PM társelnöke – nem osztotta Hiller Istvánnak és Gőgös Zoltánnak a határ lezárásával kapcsolatos álláspontját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.