Századvég-ügy: folytatódik a felemás titkolózás

Továbbra is titok, hogy kik tekinthetnek államtitokba a Századvégtől.

MNO
2015. 11. 23. 17:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Liberális Párt írásbeli kérdéssel fordult a Belügyminisztériumhoz, hogy megtudják: ki az a 21 fő, aki biztonsági minősítésen esett át, és ezzel államtitkokba is betekintési lehetőséget kapott.

Mivel személyes adat, ezért nem nyilvános, hogy név szerint ki az a 21 ember – írta válaszában a minisztérium, hozzátéve, hogy a kért adatok nem közérdekű adatok és nem is közérdekből nyilvános adatok. A levelet ismertető Origó ugyanakkor megjegyzi, hogy amikor a Belügyminisztériumtól fordítva, a nevekre rákérdezve érdeklődnek a századvégesekről, akkor kiadják az információt: megerősítik vagy cáfolják a konkrét személyek érintettségét. Így volt ez az Arthur Finkelsteinre és G. Fodor Gáborra vonatkozó kérdések esetén is.

A felemás titkolózás azért is érdekes, mert az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén korábban már elhangzott néhány név, mint Lánczi András, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és G. Fodor Gábor, de Barthel-Rúzsa Zsolt, Orbán Balázs és Lánczi Tamás neve is szerepelhet a titkos 21 között.

Eközben Fodor Gábor pártelnök választ kapott az illetékes miniszterektől arra az írásbeli kérdésére, hogy a Századvéggel bármelyik titkosszolgálatnak volt-e, van-e szerződéses kapcsolata, illetve a századvégesek rendelkeznek-e a szolgálatokhoz belépővel, és részt vettek-e bármilyen tanácskozáson, értekezleten. A válaszok egyaránt nemlegesek voltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.